Băncile din Grecia rămân închise o săptămână; Retragerile din bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Alexis Tsipras a anunţat duminică seara, la televiziune, că băncile din Grecia nu se vor deschide luni şi vor rămâne închise pentru o perioadă. Nu a precizat ce înseamnă această perioadă, dar a spus că la deschidere, retragerile de numerar vor fi limitate. Ulterior, în cursul nopții, au apărut precizările de rigoare publicate direct în Monitorul Oficial: băncile rămân închise o săptămână.

Instituțiile financiare bancare vor rămâne închise până pe 6 iulie, adică până a doua zi după referendumul convocat de premierul Tsipras.

Retragerile din bancomate în această perioadă vor fi limitate la 60 de euro pe zi, se arată într-o decizie publicată în noaptea de duminică spre luni în Monitorul Oficial al Greciei.

Tsipras a făcut duminică seara o declarație televizată în care a criticat vehement decizia Eurogrup și a Băncii Centrale Europeane de a opri fluxul de siguranță pentru băncile grecești.

El a catalogat ca santaj politica derulată de finațatori și a cerut populației solidaritate și răbdare. Premierul a asigurat că salariile și pensiile nu sunt amenințate. Situația impune ca luni băncile și Bursa din Atena să rămână închise, la fel și transferurile de capital.

Tsipras a cerut printr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European și liderilor din zona euro să anuleze măsurile restrictive impuse de Eurogrup și BCE. El însă a confirmat duminică închiderea temporară a băncilor din Grecia, relatează AFP.

Premierul grec a anunțat de asemenea instaurarea unui control asupra capitalurilor și a cerut populației să-și păstreze calmul.

Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistență pentru Grecia după 30 iunie „a determinat BCE să nu mărească lichiditățile băncilor grecești și a constrâns Banca Greciei să activeze măsurile de închidere temporară a băncilor și de limitare a retragerilor bancare”, a declarat premierul Tsipras, dând asigurări că „depozitele cetățenilor în băncile grecești sunt absolut garantate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...