Avalanșă în munții Călimani din România. Cel puțin o persoană a murit, iar căutările au fost sistate, din cauza vremii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tragedie în munții Călimani din România, unde trei tineri au fost surprinși de o avalanșă în timp ce se întorceau de pe vârful Pietrosu, unde arboraseră steagul României, de 1 decembrie, la fel cum au făcut și în alți ani. Cel puțin unul dintre membrii grupului, o femeie, nu a supraviețuit. Un alt alpinist, salvamontist voluntar, a fost scos de sub zăpadă, iar cel de al treilea este dat dispărut.

Acum, din cauza vremii și a pericolului mare de avalanșe, orice operațiuni se vor sista pe o perioadă de trei zile, deci șansele ca al treilea salvamontist să fie găsit în viață sunt tot mai mici.

Aproape 100 de forţe de ordine l-au căutat toată noaptea, dar înspre dimineaţă au sistat misiunea din cauza viscolului. Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este de fapt un traseu turistic închis de foarte mult timp, pe care cei trei nu aveau ce să caute.

Vineri seară, echipele de căutări au reuşit să dea de urma unuia dintre salvamontiştii înghiţiţi de avalansă. Deşi grav rănit, bărbatul este în viaţă. El este cel care a reuşit să sune după ajutor, imediat ce grupul lui a fost suprins de zăpadă.

„Luaţi în cercuri concentrice de la locația unde a fost găsit Drăgan, pentru că și respectivii oameni nu pot să fie la distanță mai mare de 10-20 m, nu se poate, că ei au fost toți împreună”, a îndemnat liderul echipei de căutare.

La scurt timp, o tânără, care făcea parte din grup, a fost găsită fără viaţă. Al treilea membru din grup este încă dispărut.

46 de pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontişti, 6 militari şi 7 pădurari au format echipele de căutări. În ajutor au adus şi doi câini de urmă, 10 autospeciale, două şenilate şi mai multe maşini de teren.

Cei trei a plecaseră vineri dimineaţă spre Vârful Pietrosul să arboreze drapelul, aşa cum o făceau an de an de 1 Decembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...