/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Noi dezvăluiri din azilul cu condiții deplorabile din Chișinău. Ministerul Muncii: Știam mai demult despre situația de acolo

missing
01 decembrie 2017, ora 18:35

Mihail Totarenco s-a adăpostit la acest azil acum 5 ani. Stă singur într-o cameră mică în care demult nu s-a mai făcut reparație. Are coloana vertebrală fracturată și nu poate merge. La baie și la veceu ajunge doar în scaunul cu rotile, ajutat de asistentă. Nu-I ajung cuvinte să descrie necazurile prin care trece.

„Apa curge, nu o închide. Merg pe coridor… Se formează curent și îmi este frig. Este o mare problemă. În veceu e Doamne ferește! Cu veceul e problemă, curge tot. Când vine cineva din comisie, mâncarea e bună, când nu vine nimeni, ori sâmbăta, duminica, e urât de tot”, susține Mihail Totarenco, beneficiar azil.

Mihail spune că atunci când se adresează directorului cu vreo problemă, acesta ca și cum nu i-ar auzi. „Obișnuiește să strige și să nu ne audă. Se întoarce și pleacă. Nimic nu îl interesează”.

Ați auzit că în Parlament a fost primită legea antidiscriminare… asta numai pe hârtie. Ceva dacă nu le place, te mută la Bălți, la Spitalul Psihoneurologic, au fost cazuri”, menționează Iurie Zdorna.

În timp ce oamenii stau în camere cu pereți jerpeliți și tencuiala care cade – șefii instituției nu au uitat de confortul personal. Atât birourile, cât și holul unde se află administrația strălucesc. Teracota este nouă, canapele moi și confortabile, iar covoarele – curate și colorate. Directorul nu era la muncă în timpul filmărilor, iar medicul-șef ne-a spus că nu știe unde este.

„- Eu nu sunt la curent, vă spun sincer. Niciun ordin nu am văzut, nicio declarație, nimic”, spune medicul-șef al azilului, Marina Nemov.

Deși spune că știe demult despre situația de la azil și inspectează regulat instituția, secretarul de stat al Ministerului Muncii declară că o decizie privind demiterea conducerii azilului va fi luată mai târziu.

„La etapa respectivă noi vom suspenda directorii instituțiilor, pentru ca să nu fie careva implicări, careva impedimente în realizarea acelor evaluări care vor fi realizate de către grupul de lucru. Dar, în baza constatărilor, deja va fi luată concluzia finală”, declară Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Între timp, secretara directorului a început să scoată lucruri din birou. A refuzat să ne spună ale cui sunt lucrurile și de ce cară de acolo.

„Ce transportați de aici? Nu vorbiți cu noi?
– Nu, merci.”

„Stând afară, îl văd pe domnul Gherștega că s-a suit într-o Dacie și a plecat. Și-a lăsat Mitsubishi-li. Văd că târâie din cabinet, nu știu ce târâie, dar târâie. Duc cu roaba la sclad, cu secretara, cu asistentul social”, subliniază Valeriu Bărbuță, beneficiar azil.

Bărbatul, care data trecută s-a plâns pe condițiile inumane în care locuiește, spune că după difuzarea reportajului la TV8, vesela din care mănâncă a fost, în sfârșit, spălată bine.

„– Merci mult, au venit și mi-au spălat vesela și mi-au spălat cada, arată mai binișor.
– Și faceți baie acolo?
– Da, în cadă, da, asta e bine, merci mult dvs.,” adaugă Valeriu Bărbuță.

În lipsa directorului, angajații instituției eu refuzat să discute cu echipa TV8. Neregulile din Azilul republican pentru pensionari și invalizi din capitală au ieșit la iveală după ce Curtea de Conturi a efectuat verificări. Inspectorii au constatat abateri grave privind evidența contabila, achizițiile publice, dar și faptul că oamenii trăiesc în condiții inumane, fiind hrăniți cu alimente alterate.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram