România sprijină implementarea Acordurilor de Asociere cu UE ale Moldovei, Georgiei şi Ucrainei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România sprijină implementarea cuprinzătoare a Acordurilor de Asociere UE cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina şi continuarea în ritm susţinut a proceselor de reformă, astfel încât ele să îşi atingă obiectivul de asociere politică şi integrare economică, cu impact esenţial în democratizarea şi modernizarea societăţii în aceste state.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României, țara vecină salută împlinirea unui an de la semnarea de către cele trei state a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat cu Uniunea Europeană.

„Semnificaţia semnării acestor Acorduri, un pas istoric în relaţiile dintre UE şi cele trei state partenere, este legată de intrarea într-o nouă etapă a acestor relaţii. Acordurile de Asociere sunt instrumente care reprezintă expresia angajamentului continuu al Uniunii Europene faţă de vecinătatea să estică, menite să conducă la modernizare, stabilitate, consolidarea statului de drept şi creştere economică”, adaugă comunicatul MAE.

MAE român apreciază că procesele extinse de modernizare şi reformă ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei sunt strâns legate de parcursul lor european.

„Uniunea Europeană a sprijinit aceste demersuri, iar România va continua să susţină acordarea de asistenţă tehnică şi financiară în etapa de implementare a Acordurilor. (…) În actualul context regional este cu atât mai importantă continuarea acestor procese pentru a se asigura angajarea ireversibilă pe calea reformelor şi crearea condiţiilor unei stabilităţi durabile, prosperităţii şi păcii pe termen lung în regiune”, se afirmă în comunicatul menţionat.

Totodată, MAE aminteşte că, în calitate de stat membru situat la frontiera răsăriteană a UE, România a promovat activ aceste obiective, inclusiv cu ocazia recentului Summit al Parteneriatului Estic de la Riga, şi „va rămâne profund angajată în direcţia menţinerii partenerilor estici pe o traiectorie europeană ireversibilă”.

„Ministerul Afacerilor Externe salută, pe această cale, rezultatele obţinute până la acest moment în implementarea Acordurilor cu Republica Moldova şi Georgia şi sprijină ferm obiectivul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat cu Ucraina începând cu 1 ianuarie 2016. MAE îşi exprimă speranţa că procesul de ratificare a acordurilor se va desfăşura cu rapiditate în toate statele membre UE. România a fost primul stat european care a ratificat Acordurile de Asociere cu cele trei state partenere, la 3 iulie 2014″, conchide MAE


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...