/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

75 de copii au părăsit internatul, iar alți 278 au rămas în familie. Rezultatele unui proiect de peste 400 mii de euro

missing
23 noiembrie 2017, ora 17:36

Au fost create două creșe sociale la Glodeni și Bălți (cea de la Bălți urmează să fie deschisă până la sfârșitul anului) pentru a fi puse la dispoziția familiilor social-vulnerabile cu copiii mici și a evita, astfel, riscul abandonului. Au fost create 21 de familii noi de asistenți parentali profesioniști, iar alte cinci așteaptă să fie aprobate oficial de autorități pentru a primi copiii de vârstă mică sau copii cu dizabilități, astfel ca aceștia să nu mai ajungă în instituții reci și depersonalizate.

De asemenea, fost reformat Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii din municipiul Bălți, în același timp prevenindu-se separarea copiilor de familie, reintegrarea lor în familie sau plasament familial și dezvoltarea serviciilor sociale de sprijin.

Peste 300 de profesioniști și APL care lucrează cu copiii dezavantajați au fost instruiți pentru a fi mai bine pregătiți să satisfacă necesitățile individuale ale fiecărui copil.

În premieră pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului a fost pilotat un conținut inovativ pentru vizitele la domiciliul, efectuate de către asistentele medicale pentru a evalua starea fizică, socială și psiho-emoțională a copilului de la naștere la trei ani. Pe lângă verificarea stării de sănătate a copilului, asistentele medicale oferă consiliere familiei, sfaturi și ghidare pentru a dezvolta abilitățile lor parentale, depistează riscurile medicale, dar și cele sociale cu care se confruntă familia, pentru a le aduce în vizorul specialiștilor și a ajuta familiile aflate în impas. Circa 175 de asistente medicale și medici de familie au fost instruiți cum să facă vizitele la domiciliu în cele patru raioane-pilot: mun. Bălți, Glodeni, Drochia și Dondușeni, iar 86 de asistente medicale deja aplică noua metodă atunci când fac vizite la domiciliul pacienților.

Proiectul, în valoare totală de 425,800 Euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram