Iohannis: Toate statele UE vor primi migranţi într-un număr mai mic sau mai mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele membre UE s-au angajat să participe la relocarea a 40.000 de migranţi, urmând ca fiecare ţară să decidă pe bază de voluntariat câte persoane poate prelua, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că în România chestiunea va fi gestionată de MAI.

„Tema migraţiei a fost abordată pe larg (la Consiliul European de Vară), acest fenomen reprezentând o provocare importantă pentru UE. În intervenţia mea, am subliniat că provocările cu care ne confruntăm în prezent au nevoie de un răspuns solidar, coordonat şi cuprinzător. Am arătat, totodată, că transpunerea în plan concret a principiilor solidarităţii şi reponsabilităţii partajate la nivel UE trebuie să ia în calcul realităţile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflectă în mod adecvat aceste aspecte”, a declarat, vineri, după încheierea Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că, în esenţă, compromisul realizat constă în faptul că, în ceea ce priveşte relocarea intra-UE, toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranţi aflaţi în Italia şi Grecia. „Procesul urmează să se desfăşoare pe bază de voluntariat în privinţa numărului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma să le preia. Deci toată lumea participă, doar numărul este pe bază de voluntariat”, a afirmat Iohannis.

El a explicat că acest mecanism va fi unul temporar, pe o perioadă de 2 ani, şi va avea „caracter excepţional”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...