/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Servicii medicale, îmbunătățite la Varnița din fonduri UE. Vor beneficia locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru

missing
17 noiembrie 2017, ora 07:00

Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția urma să deservească anual circa 7 mii de persoane, dintre care 5.200 – locuitori ai satului, ceilalți – ai orașului Bender. La scurt timp, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului. În 2012, printr-o hotărâre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița.

„Sunt în special femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi într-un birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil”, spune Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

Anexa va găzdui cinci noi cabinete medicale, printre acestea – pentru medicii de familie, saloane de fizioterapie și un cabinet dotat cu echipament pentru diagnostic USG. Uniunea Europeană a oferit 51.907 euro pentru construcția anexei, comunitatea locală a contribuit cu 6.555 euro.

Pacienții salută extinderea Centrului de sănătate. „Era foarte puțin spațiu anterior, ne înghesuiam pe coridor alături de copii și bolnavi. Acum, odată cu deschiderea a cinci cabinete medicale noi este foarte confortabil”, spune Svetlana Tofan, locuitoare a orașului Bender.

Cu prilejul dării în exploatare a anexei, la Centrul de sănătate din Varnița a fost organizată Ziua Ușilor Deschise. Toți vizitatorii au putut testa gratuit nivelul de glucoză în sânge.

Începând cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram