Ștanski amenință Moldova; Vrea taxe vamale, regim de vize și confiscarea bunurilor moldovenești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Așa-zisul ministru de externe al separatiștilor de la Tiraspol, Nina Ștanski, amenință Republica Moldova cu introducerea unor taxe de 100% la importul mărfurilor moldovenești, închiderea instituțiilor subordonate Chișinăului cu sediul pe teritoriul regiunii și introducerea vizelor pentru cetățenii moldoveni.

Totodată, Ștanski vrea confiscarea bunurilor și capitalurilor întreprinderilor moldovenești, care activează în regiunea searatistă.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de către așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, într-o scrisoare adresată Reprezentanței ONU în Republica Moldova.

În documentul transmis misiunii diplomatice, Ștanski argumentează că aceste măsuri urmează să fie întreprinse ca răspuns la instituirea aşa-numitei blocade economice de către Chişinău şi Kiev.

„Deteriorarea generală a situației socio-economice va forța conducerea Transnistriei să declare stare de urgență, ceea ce presupune ruperea legăturilor cu Republica Moldova, iar continuarea unor negocieri pe acest subiect ar putea să se decidă în cadrul unui referendum”, se arată în scrisoarea adresată Reprezentanței ONU în Republica Moldova.

Amenințări la adresa securității din regiune vin și din partea diplomației de la Moscova.

Intensificarea „retoricii provocatoare” la adresa Transnistriei, pe fondul situației din Ucraina, poate duce la acțiuni care să genereze o escaladare a tensiunilor în regiune, a avertizat joi diplomația de la Moscova într-un comunicat dat publicității după întâlnirea ce a avut loc miercuri în capitala rusă între ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin și vicepremierul în exercițiu Victor Osipov.

Cotidianul rus Kommersant scria marți că vizita în capitala rusă a vicepremierului de la Chișinău intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică și pe fondul informațiilor despre o posibilă agravare a situației în jurul Transnistriei.

În ultimul timp, Transnistria a acuzat, în repetate rânduri, Republica Moldova și Ucraina că încearcă să schimbe cursul politicii externe a regiunii separatise, folosidu-se de pârghii economice. Totodată, Șevciuk a declarat anterior că Ucraina ar putea tergiversa ieșirea din criză, deoarece Kievul ia decizii motivate politic vis-a-vis de regiunea transnistreană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...