Radiografia Guvernului făcută de un europarlamentar: Plin de corupți, care nu-și doresc curățarea justiției de judecători și procurori care sunt prieteni cu politicienii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actualul Guvern de la Chișinău, condus de Partidul Democrat, este plin de corupție, care face numiri foarte dubioase şi nu își dorește curățarea justiției de judecătorii și procurorii care sunt prieteni cu politicienii. Radiografia este făcută de deputatul european, Monica Macovei.

Eurodeputata apreciază că Republica Moldova a fost ţara care a primit „coroniţa” UE, fiind semnat Acordul de Asociere, Tratatul de Liber Schimb, care este cel mai favorabil unei țări vreodată, care a făcut un astfel de Acord de Liber Schimb, însă în prezent ţara este capturată de corupţie.

„Guvernele anterioare s-au ocupat de legislație, s-au ocupat de legislație și acum urma implementarea, care este cea mai importantă și exact în perioada asta a implementării, când oamenii văd efectele legilor, inclusiv prosperitate, inclusiv justiție. Acum este un Guvern care e plin de corupție, care face numiri foarte dubioase și, dacă ne gândim la procurorul general și care cred că nu-și dorește, adică, sunt sigură că nu-și dorește curățarea justiției de judecătorii și procurorii care sunt prieteni cu politicienii, pot fi și o corupție morală, dacă poți să fii prieten cu X, sau chiar fizică, că unii sunt foarte bogați”, spune Macovei într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia acesteia, actuala guvernarea de la Chişinău nu are asemănare cu precedentele, în prezent fiind „impuși” să aibă încredere şi să crezi tot ce spune oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Din toată experiența mea de viață, și experiența cu Republica Moldova este că aproape nimic nu e ce pare a fi, totdeauna în spate este altceva. Deci, trebuie să ai încredere în tot ce spune Plahotniuc, crezi tot ce spune Plahotniuc, tot ce le-a spus americanilor, tot ce le-ar spune celor din Uniunea Europeană?
Eu, una, nu cred. Cine crede, asta este. Dar, pe de altă parte, nu poți s-o lași total din brațe, pentru că poate mai e o șansă, poate fi un moment de șansă, de noroc, în care țara să fie recuperată, pentru că interesul Uniunii Europene este să lărgească sfera de democrație”, apreciază eurodeputata.

Referitor la reforma justiției, pentru care UE a decis să nu mai ofere resurse financiare, Macovei apreciază că aceasta este una de faţadă, întrucât sunt dovezi că în sistem nu sunt promovaţi cei mai profesioniști, independenți și curați judecători şi procurori.

„Din câte știu, nu este și nu se face nicio reformă. Și sunt oameni acolo, pe urmă este și Consiliul Superior al Magistraturii, care promovează judecători și procurori și care practic promovează oameni, cum să zic, ai sistemului rău, nu-i promovează pe cei mai profesioniști, independenți și curați. Trebuie să facă o selecție înainte de a da toată puterea Consiliului Superior al Magistraturii”, mai spune Monica Macovei.

De asemenea, aceasta apreciază că Republica Moldova este ţara în care nu e dreptate făcută de justiție, iar o țară fără dreptate nu-i o țară democratică și nu-i o țară în care oamenii să fie mulțumiți și fericiți, pentru că injustiția și nedreptatea se simt în fiecare clipă, îți fac viața un coșmar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...