Președintele Macedoniei: „În timp ce UE și NATO meditează, Rusia își întărește pozițiile în Sud-Estul Europei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful Statului Macedonian, Gjorge Ivanov, le-a reproșat statelor UE și celor ale blocului NATO lipsa unei strategii politice clare față de statele din Sud-Estul Europei.

Uniunea Europeană și NATO de mai mult timp nu pot să-și formuleze clar linia politică față de țările din Sud-Estul Europei, fapt de care s-ar putea folosi Rusia, a avertizat președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov într-un interviu pentru Bloomberg.

Potrivit lui Ivanov, unor țări din regiune (inclusiv și Macedoniei) așa și nu li s-au oferit perspective clare în conformitate cu care ele ar fi putut aspira să devină membre UE și NATO.

„Probabil Uniunea Europeană și-a uitat propria geografie. În schimb Rusia se descurcă foarte bine cu geografia. Dacă creezi un vacuum, atunci, cu siguranță, cineva se va găsi să-l umple”, a sugerat Ivanov.

Șeful Statului Macedonian a mai adăugat că țara sa nu s-ar fi confruntat cu atâtea probleme dacă, având perspectiva clară de aderare la UE, ar fi început „reformarea societății pas cu pas”.

„Nimeni n-ar putea începe transformări profunde, bazându-se doar pe propriile puteri”, susține Ivanov. Macedonia a devenit oficial o un stat candidat pentru aderarea la UE încă în 2005 și la NATO din 1999, dar Grecia blochează procesul aderării Macedoniei din cauza denumirii sale. Grecii cer, în special, ca țara să-și schimbe numele din cauză că au o provincie cu același nume și se tem de anumite pretenții teritoriale, posibile din partea Macedoniei”, a explicat președintele Ivanov.

În decembrie 2014, Gjorge Ivanov în discursul său în parlamentul țării a declarat că viitorul Macedoniei, după el, ar fi în cadrul NATO și UE. Cu toate astea, el cu regret a remarcat faptul că Consiliului Europei nu i-a ajuns voință politică să înceapă negocierile cu privire la aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...