/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/INFOGRAFIC/ Patru propuneri pentru reforma finanțării partidelor și campaniilor electorale

missing
28 octombrie 2017, ora 18:07

În anul 2015, Parlamentul a aprobat modificări semnificative a cadrului de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Acestea, în special, se refereau la cele mai semnificative îngrijorări ale cetățenilor și anume la:
(i) introducerea finanțării partidelor politice din fondurile publice, cu scopul de a reduce finanțarea partidelor de la surse exclusiv private,
(ii) reducerea plafoanelor pentru donațiile persoanelor juridice și fizice cu scopul de a determina partidele și concurenții electorali să-și extindă bazinul donatorilor,
(iii) introducerea mai multor cerințe cu referire la transparența donațiilor și cheltuielilor.

Analiza relizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Consiliul Național al Tineretului din Moldova constată că reforma cadrului de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale nu și-a atins scopul. Din cele trei obiective majore ale reformei finanțării partidelor politice un oarecare nivel de progres a fost înregistrat la capitolul transparența veniturilor și cheltuielilor partidelor politice. Plafonarea donațiilor nu a redus din costul campaniilor și a partidelor, iar introducerea finanțării partidelor din bugetul de stat nu a redus finanțarea din surse private a partidelor politice.

Vedeți mai jos care sunt cele patru propuneri pentru reforma finanțării partidelor și campaniilor electorale din perspectiva tinerilor și a egalității de gen:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram