/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Idei multe, resurse ioc. Aleșii locali caută soluții ieftine pentru a scăpa de ambuteiajele din Chișinău

missing
25 octombrie 2017, ora 18:25

Reprezentanți ai societății civile, consilieri municipali, responsabili de la Primărie, Ministerului Economiei, dar și simpli locuitori interesați de problema ambuteiajelor au formulat propuneri în vederea soluționării problemei ambuteiajelor din Chișinău. Arhitectul-șef al orașului a propus ca, la reorganizarea schemei complexe a transporturilor, să fie trasate linii pentru bicicliști, dar și să se țină cont de posibilitatea reintroducerii tramvaiului.

30% automobile private, 30% transport public, 30% cicliști, bicicliști, 10 % pietonal. Se propune și tramvai ca tren electric, de la sud la nord, la Aeroport, Pruncul, Ghidighici ar putea circula o așa unitate de transport”, a declarat Arhitectorul-șef al Chișinăului, Sergiu Borozan.

Alții au propus construirea mai multor magistrale care ar uni sectoarele Chișinăului.

Trebuie de organizat câteva legături directe între sectoarele Chișinăului, pentru că tot transportul trece prin centru, iar din această cauză se aglomerează traficul”.

La dezbateri au participat și reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare, care au venit și ei cu câteva propuneri, aparent, mai realiste.

Reamenajarea intersecțiilor unde sunt opririle de transport public. De făcut buzunare speciale pentru troleibuze, autobuze, rutiere. Problema în oraș e că nu sunt parcări publice amenajate. Ar fi bine de amenajat nu din partea carosabilă, dar din spațiile verzi”, afirmă Nicolae Scurtu, reprezentant INP al MAI.

Proiectele prezentate au fost criticate, însă, de șeful fracțiunii PSRM.

Din ceea ce ați menționat dvs, nu se rezolvă practic nimic, trebuie să avem cadru temporal. Măi băieți, iată de aici, până aici, avem atâtea resurse, dacă nu avem aceste resurse, de unde atragem? O sa zboare tramvaiul, când o să zboare tramvaiul, când o să zboare caii”, a declarat Ion Cebanu, consilier fracțiunea PSRM.

Arhitectul-șef susține că deocamdată municipalitatea nu are bani, dar crede că se vor găsi.

Municipalitatea are bani? – Municipalitatea la ziua de azi nu are bani, dar ar putea să aibă bani, în cazul în care vor fi proiectele bine determinate. Vom anunța că e un proiect de investiții, dacă nu se găsesc la noi în țară, o să se găsească în alte țări, unde Europa nu se stresează, le propune”, susține arhitectorul-șef al Chișinăului, Sergiu Borozan.

Locuitorii Chișinăului vin și ei cu soluții.

Gândiți-vă cum de săpat un metrou aici la noi în Chișinău, asta nu e real. Peste tot se poate de făcut estacade, este o ieșire mai globală din situație”.

Să meargă pe jos, bicicletă. Mi-aș închipui ca în Japonia, niște străzi, al doilea rând de străzi”.

Subiectul va fi discutat ulterior și la ședința Primăriei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram