Benzina se scumpește; Cum motivează petroliștii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe companii petroliere au majorat prețul de comercializare a benzinei cu peste 3% (în jur de 50 de bani). Astfel, litrul de benzină a ajuns să se comercializeze cu 17,8 lei.

Companiile petroliere invocă drept cauze principale ale scumpirii benzinei majorarea cotațiilor PLATT’S la produsele petroliere, a preţurilor de import şi a cotelor accizelor la importul acestor produse, precum și deprecierea cursului oficial și comercial al monedei naționale față de dolarul SUA.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cotația medie PLATT’S la benzină a crescut cu 44,4%, iar la motorină cu 23,8%.

„Astfel, au crescut şi prețurile de import a produselor petroliere. Astfel, la începutul lunii iunie prețul de import al unei tone de benzină a sporit, față de media lunii ianuarie, în dolari SUA, cu 36,5% (de la 524$/tona până la 715$/tona), iar în valuta națională – cu 47,7% (de la 8772 lei/tona până la 12958 lei/tona). În cazul prețurilor la motorină, creșterea acestora, în dolari SUA, a fost de 17,3% (de la 545$/tona până la 639$/tona), iar în valuta națională – de 27,3% (de la 9105 lei/tona până la 11592 lei/tona)”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit ANRE, de vină pentru creșterea prețurilor ar fi și majorarea accizelor la import cu 6,1%, începând cu luna mai.

Menționăm că pe parcursul anului 2014 prețul petrolului la bursele internaționale s-a diminuat cu peste 60%. În aceeași perioadă, în statele europene prețurile la carburanți se diminuaseră cu 25-40%. În Republica Moldova prețurile au scăzut cu doar 10%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...