Directorul Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a anunţat că Republica Moldova nu va primi cele 45 de milioane de dolari pentru suportul bugetar din 2015 până când autorităţile nu vor întreprinde acţiuni decisive pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar.  
 
„Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar”, a declarat oficialul de la Banca Mondială. Ştirea a înregistrat circa 26 de mii de accesări pe Jurnal.md.

Sistemul politic din Republica Moldova este falimentar, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc este sursa principală a cancerului, corupţiei şi a disfuncţionalităţilor din Guvern, consideră Vladimir Socor, iar ştirea cu opinia analistului Fundaţiei Jamestown la fel a atras atenţia vizitatorilor Jurnal.md.
 
Expertul a menţionat că principalul beneficiar al justiţiei şi al instituţiilor de drept este partidul lui Plahotniuc. „Nu de azi, nu de ieri, ci din 2010, când portofoliile guvernamentale şi agenţiile de reglementare a statului şi mai ales justiţia şi organele de drept au fost împărţite pe criterii de partide politice, principalul beneficiar fiind PD, partidul condus neoficial de Vlad Plahotniuc”, a declarat Vladimir Socor. Ştirea a acumulat circa 23 de mii de vizite.

De interes a fost şi articolul cu opinia lui Veaceslav Negruţa care consideră că Moldova riscă să intre în colaps financiar în maxim opt săptămâni. Ex-ministrul Finanţelor afirmă că din cauza aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, fără acoperire financiară reală, în Republica Moldova există un risc major de incapacitate de onorare a plăţilor interne. Negruţa sfătuieşte guvernanţii să rectifice de urgenţă bugetul pentru 2015, să amâne activarea garanţiei eliberate în favoarea Băncii Naţionale şi în cel mai scurt timp să fie relansată invitaţia pentru FMI. Articolul a înregistrat circa 23 de mii de accesări.

Urmează în top articolul despre reportajul BBC privind „marele jaf bancar din Republica Moldova”. „Un mister care a aruncat cea mai săracă ţară din Europa în criză profundă - 1 miliard de dolari a dispărut de la trei bănci importante din Moldova”, se arată în articolul publicat de BBC. Jurnaliştii britanici au venit la Chişinău pentru a vizita unele companii care au luat credite neperformante de la bănci, dar şi pentru a discuta cu Ilan Shor, pe care Kroll îl prezintă drept coordonatorul şi beneficiarul tranzacţiilor care au adus cele trei bănci în pragul colapsului. Articolul de pe Jurnal.md a fost citit de peste 22 de mii de ori.

Printre cele mai accesate ştiri se numără şi cea despre refuzul lui Chiril Gaburici de a asigura interimatul funcţiei de premier. Gaburici a precizat că nu-şi doreşte ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor şi declaraţiilor sale din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic şi imagine. Ştirea respectivă a fost citită de peste 17 mii de ori.

A atras atenţia vizitatorilor Jurnal.md şi declaraţia de presă a oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, care au ţinut să respingă zvonurile cu privire la implicarea în acţiunile Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. „Nu suntem implicaţi şi nu avem nici o tangenţă cu apariţia şi constituirea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Nu am finanţat şi nu vom finanţa Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, inclusiv din simplul motiv că membrii Grupului de iniţiativă al acesteia au declarat public că nu acceptă niciun fel de finanţări şi că toate cheltuielile şi le asumă integral”, au declarat cei doi oameni de afaceri care de aproape 5 ani au fost nevoiţi să părăsească Republica Moldova, fiind persecutaţi de către instituţiile captive aservite lui Vladimir Plahotniuc, cel care i-a deposedat de acţiunile bancare în urma atacurilor raider din 2010 – 2011.

„Precizăm că la ora actuală dosarele noastre se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi în instanţe internaţionale de drept. Justiţia din Olanda a pus sechestru, acum o jumătate de an, pe activele lui Vladimir Plahotniuc, de peste 70 de milioane de euro, iar în curând vor fi iniţiate dezbateri judiciare pe acest caz”, au menţionat  Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Declaraţia de presă a celor doi oameni de afaceri a înregistrat circa 16 mii de accesări.

De interes a fost şi declaraţia şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a avertizat că ajutorul financiar acordat de europeni pentru reformarea justiţiei moldoveneşti este sub semnul întrebării. „Progresul în implementarea reformei în sectorul judiciar a fost într-un ritm lent, chiar foarte lent. Continuarea finanţării Uniunii Europene în justiţie este, de asemenea, sub semnul întrebării. De aceea, este important ca autorităţile să-şi mărească eforturile în implementarea reformelor şi în obţinerea rezultatelor concrete în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Tapiola, iar ştirea a fost citită de peste 15 mi de ori.

Topul se încheie cu ştirea despre verdictul în dosarul Nicolae Vicol. Fostul şef de la Fisc a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul interceptărilor pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Nicolae Vicol nu a fost prezent la şedinţă pentru că nu se află în ţară, iar avocatul acestuia susţine că fostul şef al FISC este plecat în România, unde urmează un tratament. Anterior, el a calificat acţiunile CNA drept o încercare de intimidare din cauza campaniei de luptă cu firmele-fantomă pe care a demarat-o de când a fost numit în funcţie. Ştirea despre acest subiect a acumulat circa 14 mii de vizite.