Prietenii lui le-au spus anchetatorilor că tânărul îşi pregătise crimele. Individul va fi supus însă şi unor expertize psihiatrice. 

Cu cătuşe la mâini şi o grimasă dispreţuitoare, criminalul din Charleston cu privire de gheaţă a fost dus la audieri pentru a răspunde pentru faptele sale. Investigatorii au dezvăluit că tânărul care a îngrozit întreaga lume şi-a încărcat arma de cinci ori, în timp ce victimele îl implorau să le cruţe viaţa.

La interogatorii, tânărul a declarat că a vrut să pornească un război rasial şi că şi-a pregătit mai bine de şase luni atacul. Dylann Roof şi-a ţinut privirea în jos şi a asistat, fără să reacţioneze în vreun fel, la declaraţiile emoţionante ale rudelor victimelor.

Un fost coleg de şcoală a lui Roof a dezvăluit că acesta lua antidepresive, dar şi metamfetamine şi cocaină şi că ar fi spus, mai mult în glumă, că va masacra mai multe persoane de culoare, apoi se va sinucide.

Familia lui Dylann a transmis, printr-un comunicat de presă, condoleanţe familiilor victimelor şi a rugat presa să îi respecte dreptul la intimitate. Între timp, într-o biserică din Charleston, localnicii au adus un ultim omagiu celor nouă victime.