Evenimentul organizat de Agenţia ONU pentru refugiaţi s-a desfăşurat în Parcul Central, iar orchestra Ministerului Afacerilor Interne a susţinut un program. Totodată, a fost pregătit un program distractiv pentru copii, iar un recital muzical a fost prezentat şi de refugiaţi.

Potrivit ONU, aproximativ 60 de milioane de persoane în toată lumea sunt nevoite să-şi lase casele din cauza războiului şi să se refugieze în ţări străine. În Moldova, numărul celor care solicită protecţie este în continuă creştere, în special pe fondul crizelor din Siria şi, mai nou, din Ucraina. Dacă în 2011 au fost înregistrate 72 de cereri de azil, în 2014 cifrele au atins un record de 245 de cereri. Astăzi, în Moldova sunt înregistraţi 413 refugiaţi sau persoane cu statut umanitar. Cei mai mulţi vin din Siria, Ucraina, Armenia, Afganistan şi Irak, mânaţi în primul rând de pericolul războiului.

Refugiaţii din Moldova beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii moldoveni, în afara drepturilor politice şi militare, iar după opt ani de şedere neîntreruptă, aceştia pot aplica pentru a obţine cetăţenie. Deja 21 de persoane din numărul total de refugiaţi au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova.

În toată lumea sunt aproape 20 de milioane de refugiaţi, iar mai mult de jumătate sunt copii. Numărul acestor persoane creşte în ritmuri accelerate în fiecare zi, pe fiecare continent. În 2014, în jur de 42.500 de persoane deveneau refugiaţi, solicitanţi de azil ori persoane strămutate intern în fiecare zi, iar acest număr este de patru ori mai mare în comparaţie cu cifrele de acum patru ani.