Putin, după ce mai multe state au înghețat activele rusești: Ne vom apăra interesele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia „își va apăra interesele” în contextul înghețării bunurilor sale în Franța și Belgia, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unei întrevederi cu jurnaliștii străini pe marginea Forumului economic de la Sankt-Petersburg.

„Ne vom apăra interesele pe calea justiției. Poziția noastră este clară: Rusia nu recunoaște autoritatea acestui tribunal”, a spus Putin, referindu-se la Curtea de arbitraj de la Haga, care a condamnat Moscova în 2014 la vărsarea unei indemnizații de 50 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro) către acționarii companiei petroliere Iukos, a oligarhului și opozantului Mihail Hodorkovski.

Activele statului rus din Franța și Belgia au fost înghețate la solicitarea foștilor acționari ai Iukos în cadrul unei proceduri de compensare pentru destructurarea companiei. Curtea a condamnat statul rus pentru că a organizat destructurarea Iukos, fostul numărul unu din domeniul petrolier în Rusia, din motive politice.

„Legile franceze și belgiene ne permit să înghețăm activele pe care le putem identifica ca aparținând Federației Ruse”, a declarat Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care îl reprezintă pe fostul acționar majoritar de la Iukos.

În total, în Franța au fost înghețate conturi în circa 40 de bănci, precum și „opt sau nouă imobile”, a afirmat el, precizând că este vorba despre active guvernamentale și nu diplomatice.

„Proceduri sunt deja în curs în Marea Britanie și în SUA și altele vor urma în alte țări”, a mai spus Tim Osborne.

În Belgia, printre conturile înghețate figurează cele al ambasadei Rusiei și ale reprezentanțelor permanente ale Rusiei pe lângă UE și NATO de la Bruxelles, a indicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Rusia a amenințat vineri cu represalii orice țară care ar îndrăzni să se atingă de bunurile sale din străinătate. „Cei care se vor aventura să facă acest lucru trebuie să înțeleagă că vor exista măsuri de retorsiune”, a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia.

Ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov a subliniat că Moscova va lua măsuri echivalente celor aplicate în țările occidentale, estimând că este pentru Moscova „singurul mod de a acționa pe scena internațională”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...