Liderul opoziției socialiste spaniole anunță un acord cu premierul conservator asupra unei reforme constituționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul opoziţiei socialiste spaniole, Pedro Sanchez, a anunțat miercuri că a convenit cu premierul conservator Mariano Rajoy asupra lansării unei reforme constituționale care ar putea duce la schimbarea modului de administrare a regiunilor autonome ale Spaniei, inclusiv Catalonia, relatează Reuters şi AFP. Cei doi lideri sunt în favoarea creării unei comisii care să analizeze actualul sistem de autonomie regională, urmând ca peste şase luni parlamentul spaniol să înceapă dezbaterea asupra reformelor constituţionale, a menţionat Sanchez.

„Am convenit că a venit momentul să abordăm reforma constituţională”, a spus preşedintele PSOE, care a precizat că dezbaterea care va avea loc în Camera deputaţilor va permite să se discute despre cum „va rămâne Catalonia în Spania, şi nu cum va pleca”. Liderul socialist a adăugat că susţine solicitarea premierului ca liderul catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice poziţia în ce priveşte declararea independenţei faţă de Spania şi a precizat că va sprijini eventualele măsuri constituţionale ale guvernului de la Madrid dacă Puigdemont nu răspunde la această solicitare sau dacă declară independenţa, conform Agerpres.

Şeful executivului catalan a anunţat marţi seară o suspendare a declaraţiei de independenţă a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un „stat independent”, dar că acest proces ar trebui să fie îngheţat în aşteptarea altor tratative.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...