Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova dă exemplu Georgia: Acolo „monstrul corupției a fost înfrânt”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, este de părere că țara noastră ar trebuie să urmeze exemplul Georgiei în ce privește lupta contra corupției.

Potrivit oficialului, începând cu 2009, când puterea în Republica Moldova a fost luată de partidele așa-zis „proeuropene”, s-a observat o „creştere uluitoare a corupţiei în mediul de afaceri”.

„Spre exemplu: în obţinerea autorizaţiilor în construcţii, a licenţelor şi certificatelor în diverse domenii, creşterea volumului şi frecvenţei corupţiei în obţinerea contractelor guvernamentale. Speranţa noastră este că autorităţile Moldovei, conştientizând şi realizând importanţa creării locurilor de muncă şi a creşterii nivelului de trai în această ţară, vor întreprinde acţiuni decisive şi solide în ceea ce priveşte lupta cu corupţia”, a declarat Kremer într-un interviu pentru Deutsche Welle.

În acest sens, Kremer susține că Moldova ar trebui să urmeze exemplul Georgiei, țară care a avut rezultate foarte bune în domeniul luptei cu corupția.

„Cred că în această regiune un exemplu clasic al unei ţări care a obţinut progrese în lupta cu corupţia este Georgia. Recent studiam experienţa din sectorul energetic al Georgiei şi investiţiile mari care au venit în acest sector şi care, ulterior, au contribuit la creşterea exporturilor de energie. În cazul Georgiei succesul l-a reprezentat un singur lucru – din clipa în care în care acest monstru al corupţiei a fost înfrânt, oportunităţile economice au crescut enorm”, a precizat Alex Kremer.

Amintim că acum câteva zile Banca Mondială a decis blocarea unei tranșe de 45 de milioane de dolari, suport bugetar pentru Republica Moldova, din cauza corupției și a situației din domeniul bancar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...