De partea cealaltă, directorul Fondului Monetar Internaţional a declarat că e nevoie de „un dialog cu adulţi în sală”, făcând referire la iresponsabilitatea autorităţilor greceşti.  

„Grecia riscă să rateze la 30 iunie achitarea celor 1,6 miliarde de euro către FMI şi să intre astfel în incapacitate de plată”, a avertizat Christine Lagarde. Şefa instituţiei financiare internaţionale spune că începând din acel moment, regulile FMI îi interzic Atenei să facă orice fel de plăţi. 

Tot mai multe voci susţin că intrarea Atenei în incapacitate de plată va duce la ieşirea ţării din zona euro şi chiar din UE. Pentru a evita acest scenariu catastrofal, şefii de stat şi de Guvern din ţările europene se vor reuni luni, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar. Christine Lagarde a declarat că la întâlnirea de luni este necesar să aibă loc un dialog „cu adulţi în sală”.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata de 1,6 miliarde către FMI. Însă, pentru a primi cele 7,2 miliarde de euro, Atena trebuie să accepte un amplu program de reforme, asupra cărora insistă creditorii internaţionali.