Oficial: Rusia practic și-a mai anexat o regiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului federal, a ratificat vineri „tratatul de alianţă şi integrare” cu Osetia de Sud, semnat în martie de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul acestei regiuni separatiste proruse georgiene, Leonid Tibilov, informează TASS.

Documentul a fost adoptat aproape în unanimitate, în condiţiile în care 414 de parlamentari au votat în favoarea textului şi unul s-a abţinut, transmite Agerpres.

„Tratatul”, încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, prevede în special crearea unui spaţiu de apărare şi securitate colectivă cu regiunea separatistă georgiană, teritoriu a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. „Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum şi o politică externă coordonată între Moscova şi regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, celălalt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de preşedintele Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO şi UE, care au atras atenţia Moscovei, că, prin acest demers, încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi pune în pericol securitatea în regiune.

Autorităţile de la Tbilisi au semnalat faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de „tratate” cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic „un pas spre anexarea” acestor teritorii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...