/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Își arogă merite pe bani publici. Două secții de chirurgie de la Spitalul Clinic Municipal, renovate

missing
05 octombrie 2017, ora 18:52

Secțiile de chirurgie septică și aseptică din cadrul Spitalului Clinic Municipal nu au mai fost renovate de 21 de ani. Nici măcar cosmetic. Acum acestea au fost dotate cu mobilier nou, geamuri și uși moderne, bucătărie ca acasă și cabine de duș.

„Ajungând în aceste condiții eu personal mă simt mai bine și durerile au cedat într-o oarecare măsură.”

„Ceva mai bine cred că costă mai scump, dar dacă ar fi în toate așa, ar fi bine.”

Printre pacienți se numără și Valeriu Mălai. Acesta spune că a venit la spital acum trei săptămâni, dar a făcut cale întoarsă, deoarece reparația era încă în toi. Acum îi place cum arată spitalul.

„S-a schimbat foarte mult. Atunci a fost un dezastru iar acum aici de 20 de ani,” susține pacientul Valeriu Mălai.

Spitalul dispune și de un sistem de oxigenare. „El se produce pe teritoriul spitalului – nu este necesar să aducem butelii de oxigen, cu mașinile speciale cum în anii precedenți, butelii care necesitau a fi reîncărcate. Acum totul este pe loc. Aici și se fabrică”, a menționat Iurie Țugui, șeful secției de chirurgie.

Pentru renovarea celor două secții, Consiliul Municipal Chișinău a alocat aproximativ 4 milioane de lei. Încă 1 milion a alocat spitalul. Întrebat de ce pentru acest spital s-au găsit bani, în timp ce spitalele raionale zac în ruine, șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, a răspuns că…

„Mulți pacienți, aproape 30% sunt internați din raioane și nu doar în acesta. Făcând aceste reparații aici, noi rezolvăm problema pacienților și din raioane,” a adăugat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate Primăria Chișinău.

La inaugurarea secțiilor a fost prezentă și ministrul Sănătății, Stela Grigoraș. Aceasta s-a arătat impresionantă de noile condiții.

„Acum chiar bucură ochiul să văd câteva secții renovate la standarde europene. Sunt foarte luminoase și curate cu mobilier nou, cu echipament nou. Aceasta demonstrează că există un management eficient în această instituție,” a declarat Stela Grigoraș, ministra Sănătății, muncii și protecției Sociale.

Secțiile renovate au câte 30 de locuri pentru pacienți. Anual aici sunt tratați peste 2.500 de pacienți și efectuate peste 1700 de intervenții chirurgicale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram