Potrivit studiului, peste 80 la sută dintre participanţi cred că ţara merge într-o direcţie greşită, iar aproape 54% nu sunt deloc mulţumiţi de situaţia economică a ţării. Cele mai mari probleme ale populaţiei sunt salariile şi pensiile mici, preţurile tot mai mari, sărăcia, viitorul incert al copiilor, dar şi corupţia. Oamenii au fost solicitaţi să răspundă cum trăiesc acum în comparaţie cu cinci ani în urmă.

Şi antreprenorii sunt nemulţumiţi. Aproape 34 la sută susţin că afacerile le merg mai prost decât acum cinci ani. Cele mai mari bariere vin chiar din partea statului. Peste 39 la sută se plâng pe controalele multiple, în jur de 32 de procente - pe obţinerea licenţei şi autorizaţiei de activitate. Asta în timp ce lipsa unui capital pentru afaceri este o problemă doar în viziunea a peste 21 la sută dintre cei intervievaţi.

Astfel, opiniile antreprenorilor despre efectele pe care le va avea reformarea Guvernului asupra mediului de afaceri sunt unele critice. Peste 27 la sută cred că instituţiile vor fi politizate şi mai mult şi vor întări puterea unui singur partid. În aceste condiţii, specialiştii avertizează că ar putea urma al doilea val de migraţie din ţară. Asta pentru că printre cei care îşi văd viitorul peste hotare nu sunt doar locuitorii din sate, ci şi cei din municipii, în special tinerii.

Autorii cercetării sociologice au încercat să afle opinia intervievaţilor faţă de reforma sistemului de pensii, iar rezultatele au arătat că peste 73 la sută au spus că aceasta este inechitabilă. Categoriile favorizate în opinia participanţilor la sondaj sunt: deputaţii şi miniştrii urmaţi de procurori şi judecători. Privilegiaţi sunt şi primarii, consilierii şi poliţiştii. În acelaşi timp, potrivit studiului, cei mai mulţi, peste 36 la sută pledează pentru sistemul electoral proporţional şi doar 16 la sută susţin votul mixt, adoptat de guvernare în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-20 septembrie pe un eşantion de 1109 persoane, iar marja de eroare este de plus-minus 2,8%. Cercetarea a fost efectuată de IDIS Viitorul la comanda CBS-AXA.