Sediul din Paris al postului „Russia Today” a fost sechestrat; Care este motivul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La Paris a fost sechestrat oficiul postului tv „Russia Today”.  Motivul sechestrului îl constituie executarea Deciziei Curții de Arbitraj de la Haga în dosarul foștilor acționari ai Companiei IUKOS, care au acționat Rusia în judecată, câștigând procesul.

Potrivit variantei ruse a publicației Forbes, care face trimitere la o sursă apropiată foștilor acționari ai companiei IUKOS, executorii judecătorești au arestat în Franța bunurile postului de televiziune „Russia Today” (RT).

Informația a fost confirmată de Tim Osborne, șeful companiei „Group Menatep Limited”, companie în rol de reclamant și în favoarea căreia executorii au și arestat bunurile și proprietățile ruse în Franța.

„După câte cunosc, e vorba de sechestrarea sediului în care se află postul tv ‘Russia Today’ la Paris”, a declarat Osborne. În capitala Franței mai sunt câteva edificii – proprietăți ale Federației Ruse și unul din ele a fost și sediul „Russia Today”. Dacă se va descoperi că postul respectiv a adus venit statului, acest venit va fi, la fel, pus sub sechestru.

Referindu-se la salariile angajaților, Osborne a explicat că acest sechestru de ele nu se va atinge, fiindcă salariile se plătesc colaboratorilor și nu constituie o proprietate a statului.

Redactorul-șef al „Russia Today” Margarita Simonean a declarat pentru „Forbes” că au fost luate măsuri preventive cu mult timp înainte și că ei nu vor permite „a bloca transmisiunea radio și on-line a RT în Europa și alte state”.

Margarita Simonean a mai declarat pentru agenția RIA Novosti că a mai fost arestat contul reprezentanței franceze a Agenției „Rossia segodnea” în care intră atât „Russia Today, cât și RIA Novosti. Ea a negat însă că Russia Today ar avea sediu în Franța, chiar dacă pe site-ul postului rusesc de televiziune este menționat la adresa juridică strada Balzac 23.

Mai mult decât atât, a primit prescripții pentru arest și oficiul Agenției de stat TASS în Franța și Belgia, informează Gazeta.ru, făcând trimitere la o sursă din cadrul agenției.

Reprezentanții agenției TASS au refuzat deocamdată să dea detalii cu privire la această situație.

Anterior s-a aflat că executorii judecătorești în numele autorităților franceze au început a îndeplini deciziile judecătorești care vizau arestarea bunurilor și proprietăților ruse în Franța, îndeplinind astfel hotărârile Curții de arbitraj de la Haga în dosarul foștilor acționari ai companiei (IUKOS). Curtea de la Haga a decis că Rusia trebuie să achite 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai companiei, printre care și dizidentul Mihail Hodorkovski.

La scurt timp după această decizie, Rusia a fost condamnată și de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). care a decis în iulie 2014 ca Rusia să plătească aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai IUKOS, reprezentând despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată împotriva societății ruse în 2000.

Postul de televiziune „Russia Today” face parte dintr-un trust propagandistic internațional al Kremlinului. El emite în limbile engleză, spaniolă, franceză și arabă. De asemenea, de ceva timp se pregătește lansarea unei versiuni în limba română.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...