Premierul britanic Theresa May sare în apărarea economiei de piaţă după ce liderul laburiştilor a pledat pentru un „socialism al secolului XXI”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul conservator britanic Theresa May a apărat joi economia de piaţă ca fiind „mai bun agent al progresului colectiv creat vreodată”, ea acuzându-l pe liderul laburist Jeremy Corbyn că susţine „ideologii eşuate ale trecutului” prin apelul său lansat la congresul laburiştilor despre un „socialism al secolului XXI”, relatează publicaţia El Mundo şi agenţia EFE.

Într-un discurs susţinut la Banca Angliei după diatriba lui Jeremy Corbyn împotriva neoliberalismului, Theresa May a admis totuşi unele critici legate de economia de piaţă liberă, recunoscând că în prezent aceasta se confruntă cu o „criză de legitimitate” şi că este nevoie de „un sistem care să funcţioneze pentru toţi”. Lidera conservatorilor britanici a subliniat însă că abandonarea principiilor care guvernează economia Marii Britanii ar avea ca efect pe termen lung scăderea încasărilor la buget.

„Renunţarea la economia de piaţă i-ar ajuta pe săraci şi cei defavorizaţi, dar ar înrăutăţi situaţia” pe ansamblu, a indicat şefa executivului de la Londra, ea pledând pentru găsirea unui echilibru pentru a evita creşterea impozitelor sau a datoriei publice, respectiv un echilibru între aplicarea măsurilor de austeritate (pentru a preveni îndatorarea) şi protejarea serviciilor publice.

În locul intervenţionismului şi al naţionalizărilor propuse de Jeremy Corbyn, Theresa May a susţinut ideea unei „reglementări adecvate” a pieţei, amintind că piaţa liberă a permis „scoaterea societăţilor din obscuritate şi stagnare şi a adus lumina în epoca modernă”. „A fost incontestabil cea mai bună şi chiar unica ce a ajutat în mod sustenabil creşterea nivelului de trai”, a punctat lidera Partidului Conservator britanic, vorbind în faţa unei audienţe formate în principal din bancheri şi alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, conform Agerpres.

Ea a profitat de ocazie pentru a avertiza asupra provocărilor pe care Brexitul le aduce în faţa economiei britanice. „Vom căuta să avem o relaţie strânsă cu UE, cu un nou echilibru al drepturilor şi obligaţiilor. Provocarea nu va fi să aliniem sistemul britanic de legi la cel al UE, ci ceea ce vom face din momentul în care ele intră în divergenţă”, a explicat Theresa May, în ziua în care s-a încheiat a patra rundă de negocieri cu UE privind Brexitul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...