Leul se prăbușește; Cursul BNM pentru vineri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Leul moldovenesc își continuă deprecierea accentuată din această săptămână, pierzând din nou teren în raport cu valutele de referință.

Pentru vinerii, 19 iunie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 21,31 lei pentru un euro și de 18,70 lei pentru dolarul american.

Astfel leul pierde 49 de bani în raport cu moneda unică europeană și se depreciază cu 20 de bani față de dolarul american.

Astăzi, la casele de schimb valutar, un euro ajungea să coste și 21,8 lei la vânzare, cel mai înalt nivel de la criza de pe piața valutară din februarie. La cumpărare, moneda unică europeană era tranzacționată astăzi chiar și cu 21,2 lei. Dolarul a depășit pragul de 19 lei la vânzare, în timp ce era cumpărat, în medie, cu 18,7 lei.

Reprezentanții BNM au explicat joi, în cadrul unei conferințe de presă, cauzele care duc la deprecierea leului.

„În opinia noastră asupra pieței valutare influențează factori cum ar fi demisia guvernului, discuțiile pe marginea situației din sectorul bancar, amânarea vizitei FMI și discuțiile cu partenerii de dezvoltare. Toate aceste discuții nu creează un fundal pozitiv pentru piața valutară”, a declarat Marin Moloșag, prim-viceguvernatorul BNM

Leul s-a depreciat în această săptămână cu 5% față de euro și aproximativ 3% în raport cu dolarul american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...