Noi ştim că primarul actual este suspendat. Legea administraţiei publice locale stabileşte că în cazul în care primarul este suspendat, alegeri noi respectiv şi referendum în revocare practic nu ar trebui să aibă loc.

Dezbaterilor din studio s-a alăturat telefonic şi vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu, care a declarat că demiterea primarului Chirtoacă este parte a înţelegerii dintre PD şi PSRM.

„Miza este în felul următor. Socialiştii atunci când au fost obligaţi să voteze sistemul electoral mixt, au putut şi ei solicita un os pentru a-şi compensa ruşinea. Desigur că osul principal a fost scoaterea liberalilor unionişti de la guvernare şi eliberarea fotoliului de edil al capitalei, organizarea de alegeri pentru că ei jinduiesc demult această funcţie şi consideră că dacă s-ar organiza alegeri, ar găsi un Ionel sau un Petrică care ar câştiga aceste alegeri”, a spus acesta.

„Atunci când Valeriu Munteanu a acuzat Partidul Socialiştilor că are o înţelegere cu Vladimir Plahotniuc şi anume de asta a reuşit să le permită referendumul, eu cred că domnul Munteanu ştie foarte bine ce spune. Pentru că exact aşa înţelegere au avut liberalii cu Vladimir Plahotniuc în 2016 atunci când acel grup de iniţiativă, format din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor, a trecut toate procedurile perfect legal şi s-a ales cu o decizie absolut arbitrară, abuzivă a judecăţii, prin care nu s-a permis acest referendum”, a declarat activistul civic Valeriu Paşa.

Valeriu Paşa mai spune că în condiţiile în care Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal îndeamnă locuitorii capitalei să boicoteze referendumul, există şanse mare ca plebiscitul să eşueze, din cauza prezenţei insuficiente la vot. Asta pentru că stânga n-a adunat niciodată în Chişinău mai mult de 180 de mii de voturi, iar PSRM-ul şi adepţii demiterii ar avea nevoie de cel puţin 214 mii de voturi. Astfel, soarta primarului Chirtoacă s-ar afla în mâinile partidelor veritabile de dreapta şi a alegătorilor lor, notează activistul.

Amintim că un grup de deputaţi PL a depus săptămâna trecută o sesizare la Curtea Constituţională prin care a cerut ca suspendarea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă şi organizarea referendumului împotriva acestuia să fie declarate neconstituţionale.