Dispute dure între deputații PL și PD: Cine a „fraudat” alegerile la Băcioi și Colonița?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputații Partidului Liberal și cei ai Partidului Democrat s-au acuzat reciproc de „fraudare” a alegerilor locale în două dintre suburbiile capitalei.

Totul a început după ce președintele Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentanți ai Ministerului Tehnologiei Informației și Procuraturii Generale au fost invitați la ședința Parlamentului, pentru a oferi explicații în legătură cu posibile fraude la alegerile locale de duminica trecută.

Cele mai multe dispute a trezit procesul de vot în localitatea Băcioi, una dintre cele mai mari suburbii ale Chișinăului. Liberalii au acuzat democrații și candidatul PD la funcția de primar al localității, Valeriu Celcinschi, că ar fi acordat domiciliu la „sute de persoane” în perioada electorală, pentru a putea vota în Băcioi.

Potrivit deputatului PL Gheorghe Brega, într-o singură casă din Băcioi ar avea domiciliul „în jur de 800 de persoane”. Președintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că nu deține astfel de informații și că în perioada premergătoare alegerilor locale ar fi primit domiciliu în Băcioi puțin peste 100 de persoane.

Deputatul PD Constantin Țuțu, locuitor al comunei Băcioi, l-a acuzat, la rândul său, de fraude, pe candidatul PL la funcția de primar, Vitalie Șalari.

„La Băcioi s-a votat și fără viză temporară. Primarul de la Partidul Liberal a organizat chestia asta. Totodată, el a dat cadouri și diferite șmecherii, câte 200 de lei și coniac”, a declarat Țuțu.

Mai mult decât atât, potrivit lui Țuțu, la domiciliul unuia dintre verișorii președintelui PL din satul Colonița ar „domicilia peste 400 de persoane”. „Este important de știut ce se întâmplă la Colonița, dacă tot vorbim de Băcioi”, a precizat Țuțu.

La rândul său deputatul PL, Corina Fusu, a acuzat că în casa mamei lui Țuțu din Băcioi ar domicilia peste 70 de persoane, informație negată de către deputatul PD.

La Băcioi există mai mulți alegători decât numărul total al populației

La Băcioi se atestă totuși o situație extrem de interesantă. Potrivit recensământului din 2004, localitatea are 8.420 de locuitori. În schimb, la alegerile locale din 14 iunie numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază a fost de 10.090, iar cei din listele suplimentare – 289.

În turul 2 al alegerilor locale au acces candidatul PL, Vitalie Șalari, care a acumulat peste 45% din voturi și cel al PD, Valeriu Celcinschi, votat de 28% din alegători.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...