Autorităţile din Belarus anunţă o concentrare masivă de forţe NATO în apropierea graniţelor ţării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Belarusul întrevede riscuri noi pentru securitatea sa în contextul desfăşurării de trupe suplimentare NATO, inclusiv de echipamente grele, în apropierea graniţelor sale, a declarat miercuri, într-un interviu în exclusivitate pentru agenţia de presă TASS, ministrul apărării din Belarus, generalul Andrei Râvkov.

„Împreună cu întărirea componentei aeriene de către statele membre NATO în ţările baltice şi Polonia pentru protecţia spaţiului aerian al acestora din urmă, Alianţa concentrează în mod sistematic la frontiera cu Belarus trupe suplimentare echipate cu arme grele”, susţine generalul de la Minsk.

Ministerul Apărării belarus a ţinut cont de toate aceste aspecte în elaborarea planului de instruire a forţelor sale armate în anul 2014-2015, a indicat Andrei Râvkov, în contextul în care armata belarusă a început luni aplicaţii militare, destinate să dureze până joi, 18 iunie, în regiunea Gomel, la graniţă cu Ucraina.

În cadrul acestor exerciţii sunt planificate antrenamente privind consolidarea, pe etape, a frontierei de stat pe flancul sudic, a indicat luni, într-un comunicat, instituţia de apărare de la Minsk.

Tot luni, ministrul apărării Andrei Râvkov i-a raportat preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko că Ministerul Apărării desfăşoară „noi teste cu rachete şi alte sisteme create pentru a proteja teritoriul Belarus”, a relatat agenţia de presă Interfax-Ukraina. Activitatea crescută a NATO în apropierea graniţei cu Belarus generează ameninţări la adresa securităţii republicii, a indicat acesta.

„Noi în mod adecvat şi continuu evaluăm situaţia din Ucraina şi situaţia legată de frontierele noastre sudice”, a mai spus ministrul apărării din Belarus, scrie Agerpres.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a promis anterior Kievului că Ucraina nu va fi niciodată atacată de pe teritoriul belarus, aminteşte Interfax-Ukraina.

În acelaşi timp, un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova a avertizat luni că Rusia şi-ar putea consolida dispozitivul din Belarus, ca măsură de represalii în cazul în care SUA vor instala armament greu în ţări din Europa de Est.

Unor modificări substanţiale va fi supus grupul interarme din Belarus, la un loc cu reînarmarea cu noi sisteme de rachete tactice „Iskander” a brigăzii de rachete din Kaliningrad, a afirmat generalul de armată Iuri Iakubov, coordonatorul Direcţiei inspectorilor generali din Ministerul rus al Apărării, comentând informaţiile apărute în mass-media internaţionale potrivit cărora Casa Albă şi Pentagonul intenţionează să concentreze în apropiere de graniţa cu Rusia tehnică militară grea (tancuri, artilerie, vehicule de luptă pentru infanterie) la baze din ţări din Europa de Est şi ţările baltice, inclusiv în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Bulgaria şi, probabil, Ungaria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...