Cetățenii români vor putea intra în Moldova doar cu buletinul; Reacția Bucureștiului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetățenii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene vor putea intra în Republica Moldova doar cu buletinul de identitate, după ce o hotărâre în acest sens a fost aprobată marți de către Guvern.

Guvernul a luat această decizie în urma unei solicitări venite din partea Ministerului român de Externe. Bucureștiul a salutat decizia Executivului de la Chișinău.

„Această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova față de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor și schimburilor celor mai diverse între cetățenii de peste Prut și cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum și de susținere a racordării statului vecin la spațiul european”, a declarat ministrul român de Externe Bogdan Aurescu.

„Adresez deosebite mulțumiri autorităților de la Chișinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre”, a menționat Aurescu.

Guvernul a adoptat în ședință de marți o hotărâre prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetățenilor străini în Republica Moldova.

Astfel, se prevede acordarea unei facilități unilaterale în favoarea cetățenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărților naționale de identitate. Măsura urmează să fie votată în Parlament și va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Prin măsura adoptată în urma demersurilor inițiate de MAE român, Republica Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspirații similare cu cele ale țării noastre în raport cu UE și se bucură de același regim de circulație în spațiul comunitar european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...