Saakașvili își aduce întăriri la Odesa; Un fost ministru georgian, numit în fruntea poliției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul ministru adjunct de interne georgian Gheorghi Lortchipanidze a fost numit în fruntea Inspectoratului de Poliție al regiunii Odesa, după ce la sfârșitul lunii mai ex-președintele georgian Mihail Saakașvili prelua funcția de guvernator al regiunii din sud-vestul Ucrainei, informează agenția Unian.

Noul șef al poliției din Odesa a fost prezentat marți de ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov, la ceremonie fiind prezent și Mihail Saakașvili.

Unian precizează că Lortchipanidze a primit cetățenia Ucrainei la 11 iunie printr-un decret semnat de președintele Petro Poroșenko.

Mihail Saakașvili a devenit guvernator al regiunii Odesa după ce anterior a făcut parte din echipa de consilieri a președintelui Poroșenko, acesta considerându-l pe fostul președinte georgian „un mare prieten al Ucrainei”. El este foarte apreciat în Occident, datorită multiplelor reforme pe care le-a implementat în perioada în care a fost președinte al Georgiei.

Odesa, care a devenit principalul port ucrainean după pierderea Crimeii, este un oraș majoritar rusofon, dar a reușit până în prezent să reziste presiunilor separatiste, presiuni care în estul țării au dus la conflictul ce a făcut, din aprilie 2014, peste 6.400 de morți. Situația la Odesa nu este însă una lipsită de tensiuni, anul trecut, la 2 mai, orașul fiind scena unei tragedii care a costat viața a 48 de persoane, majoritatea proruși care au murit într-un incendiu declanșat într-o clădire unde se refugiaseră după o confruntare cu simpatizanți ai guvernului ucrainean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...