Gherman, despre cooperarea cu NATO: Moldova nu-și va asigura niciodată securitatea de una singură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova nu-și poate asigura securitatea de una singură, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, într-un interviu pentru Europa Liberă, adăugând că NATO ajută în prezent Chișinăul în elaborarea noii Strategii de securitate națională.

Gherman a precizat că Alianţa Nord-Atlantică este un „partener important şi necesar” pentru Republica Moldova în domeniul reformării sectorului de securitate.

„De mai mulţi ani militarii noştri sunt instruiţi la diferite programe de training şi cursuri organizate de partenerii noştri din Alianţă, sunt mai multe exerciţii în ceea ce priveşte atât studierea limbii engleze, care este un element foarte important de interacţiune cu ceilalţi colegi, cât şi interoperabilitatea. Şi aceasta sporeşte nivelul de pregătire a forţelor armate naţionale şi ne profilează mult mai bine atunci când participăm în diferite operaţiuni comune fie regionale, fie internaţionale pentru care suntem eligibili”, a declarat Natalia Gherman.

Ministrul a ținut să precizeze că țara noastră nu poate să-și asigure securitatea de una singură, menționând că, în acest sens, colaborarea cu NATO este importantă pentru Republica Moldova.

„Moldova niciodată nu-şi va asigura securitatea de una singură. Aşa cum niciun alt stat din regiune sau din lume nu-şi poate asigura această securitate în lumea atât de interdependentă şi în condiţiile unor riscuri şi ameninţări transfrontaliere la adresa statelor mai ales din regiunea noastră. Alianţa Nord-Atlantică ne ajută, de asemenea, la procesul de elaborare şi revizuire, mai bine zis, a noii Strategii de Securitate Naţională”, a precizat șefa diplomației, adăugând că „în acest exercițiu” este implicată și Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...