Linkuri accesibilitate

Bulgaria: combaterea „turismului electoral”


Boiko Borisov la alegerile din 2014
Boiko Borisov la alegerile din 2014

Parlamentul din Sofia va adopta amendamentele necesare la Legea electorală.

Parlamentul din Sofia va adopta amendamente la Legea electorală în scopul combaterii așa zisului turism electoral. Partidul primului ministru Borisov și socialiștii au cerut anularea înregistrărilor pe domiciliu din ultimele luni a peste 150 000 de persoane. Legea electorală permite înscrierea de alegători noi la bază adresei de ședere.

Prin înregistrarea falsă la domiciliu în ajun de scrutin, uneori în case nelocuite, sunt fraudate alegerile de primari și consilieri în localitățile mai mici. Metoda este aplicată pe scară mai largă pe litoral unde puterea locală controlează afaceri și investiții de ordinul sutelor de milioane de euro. În județele sărace și depopulate din nord-vestul țării locurile de primar pot fi ușor câștigate cu ajutorul a 50-60 de alegători falși – romi sau șomeri.

Pentru prima dată în legislatura actuală guvernanți și opoziție, cu exepția Mișcării pentru drepturi și libertăți - partidul etnicilor turci, s-au situat pe poziții identice.

Socialiștii au atras atenția asupra faptului că numărul schimbărilor de domiciliu în acest an în anumite regiuni este de patru ori mai mare fața de cel din anii precedenți. După cum a declarat liderul partidului, Mihail Micov, diiferența reprezintă turism electoral. Socialiștii au cerut verificarea administrativă, de către poliție și Procuratură, și anularea înregistrărilor suspecte.

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat că partidul său va sprijini propunerea opoziției întrucât este interesat să fie garantată corectitudinea alegerilor locale ce vor avea loc pe data de 25 octombrie. După el, fraudarea nu ține de un anume partid ci de interesele unor mafii locale.

„Socialiștii au înaintat o propunere foarte bună ce nu trebuie respinsă sau reformulată din simplă încăpățînare de partid”, a spus Borisov.

Partidul turc, care atrage o parte tot mai mare din voturile romilor, a respins proiectul de amendament, avertizând că acesta încalcă dreptul la liberă circulație și ședere.

Primele verificări în câteva orașe pe litoral au pus în evidență cazuri în care 40-50 de persoane au fost înregistrate pe o singură adresă fără ca cineva din vecinii să-i vadă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG