Bernd Fabritius: „Republica Moldova ar trebui să respecte propunerile clare făcute de Comisia de la Veneția”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar trebui să respecte propunerile clare făcute de Comisia de la Veneția. Declarația aparține omului politic german (CSU-Uniunea Creștin Socială), membru al Bundestagului și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Bernd Fabritius.

Făcând trimitere la schimbarea sistemului electoral de vot în Republica Moldova, la doleanţa PD şi PSRM, oficialul a declarat că nu se opune schimbării sistemului în unul mixt sau uninominal, însă critici apar faţă de modul în care s-a făcut această modificare în ţara noastră.

„După părerea mea, este posibilă modificarea unei legi electorale la un sistem mixt sau uninominal. Ambele pot fi sisteme democratice. Eu nu mă pronunț împotriva trecerii la un sistem mixt. Trebuie să știți că și în Germania avem un sistem mixt. 50% din deputații Bundestagului sunt aleși în circumscripții cu un vot direct, iar 50% sunt aleși pe listele partidelor. Deci nu asta este problema, și dacă sunt bine informat, nici Comisia de la Veneția nu a punctat acest aspect. Criticile au fost aduse altor aspecte, și anume la constituirea razelor electorale, la constituirea circumscripțiilor, unde în detaliu există probleme. Dar nu sunt probleme sistemice”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta declară că este important ca partidele mici și candidații independenți să participe la alegeri, însă, deciziile care s-au luat în Moldova cu privire la sistemul electoral sunt nefavorabile în detaliu: la chestiuni de tipul, cum se constituie o rază sau circumscripție electorală.

„Întrebarea importantă este cum desenăm acest sistem mixt, ce reguli în detaliu facem, iar aici, Comisia de la Veneția a făcut propuneri foarte clare, pe care Republica Moldova ar trebui să le pună în practică și să le respecte”, mai spune oficialul german.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...