Crucea Roșie: Lumea se confruntă cu un număr fără precedent de conflicte armate simultane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lumea se află în faţa unei proliferări inedite a conflictelor, a declarat pentru AFP directorul de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Dominik Stillhart, care denunţă eşecul sistemului ONU.

„Asistăm la un număr fără precedent de conflicte armate simultane, care atrag nevoi umanitare tot mai mari”, a declarat Stillhart într-un interviu pentru AFP.

Pacea în lume este ameninţată de „absenţa unei convergenţe politice internaţionale” asupra acestor crize, a adăugat el, exprimându-şi totodată regretul pentru „cercul vicios” care duce la „prelungirea şi regionalizarea conflictelor”.

„Să luăm Consiliul de Securitate – practic, astăzi nu există nicio chestiune sau conflict pentru care să se adune şi să ajungă la o soluţie politică”, a spus el.

Responsabilul CICR a oferit ca exemplu situaţia din Siria, „o criză care afectează întregul Orient Mijlociu”. „Siria a devenit cu siguranţă cea mai gravă criză umanitară cu care ne confruntăm, jumătate din populaţia sa fiind strămutată”, a afirmat el.

Războiul din Siria a subliniat neputinţa Consiliul de Securitate, în contextul în care Rusia şi China, membri permanenţi şi cu drept de veto, blochează sistematic soluţiile occidentale împotriva regimului lui Bashar al-Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...