(VIDEO) Divizia de tancuri cu care Rusia vrea să provoace NATO în septembrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doctrina „maskirovka” a Rusiei nu face referire doar la un set de tactici militare de camuflare. Semnificațiile ei pot fi extinse și în registrul mesajelor codate prin simboluri cu profundă rezonanță istorică. De exemplu, cum ar fi participarea la mega-exercițiul militar Zapad-2017, pe care Rusia îl va desfășura în septembrie, a celebrei divizii de tancuri care a ocupat Berlinul în cel de-al Doilea Război Mondială și a participat la invadarea Cehoslovaciei în 1968.

În perioada 14-20 septembrie, Rusia și Belarusul, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spe arealul Mării Baltice, vor desfășura Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost formulată de un general american și descrie voalat un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus: „Marea îngrijorare este că trupele ruse nu vor mai pleca. Și nu suntem paranoici”.

Formată în 1943, divizia de tancuri fusese desființată în 1999, însă a fost reșapată în 2015. La acea dată, publicația Ministerului Apărării din Rusia, „Zvedzda”, anunța că divizia de tancuri urma să înglobeze în noua variantă alte două divizii, faimoasele Kantemirovskaya și Tamanskaya, subliniind cât se poate de îngroșat motivul revenirii pe scena armată a acestui fascicul militar din era sovietică: „Noua armată este capabilă să neutralizeze amenințarea din partea statelor baltice”.

Cu alte cuvinte, o „dedicație” frontală la adresa graniței baltice a Alianței Nord-Atlantice.


50.000 de soldați

Armata 1 de Tancuri „a fost, probabil, cea mai faimoasă dintre cele șase armate de tancuri pe care le-au înființat sovieticii în timpul războiului sovieto-german”, scrie într-un articol istoricul David Glantz.

Armata 1 de Tancuri a avut o contribuție decisivă și în bătălia de la Kursk (ultima acțiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial), în luptele împotriva Ucrainei, precum și în avansul URSS-ului în Polonia, culminând cu momentul Berlin.

În legătură cu Primăvara de la Praga, Glantz subliniază: „Rușii îi înțeleg importanța (diviziei de tancuri – n.r.), la fel și belarușii sau ucrainenii”.

Comandantul diviziei de tancuri este gen. Alexander Chaiko. Armata 1 este compusă din aproximativ 50.000 de soldați, 800 de tancuri, între 600 și 800 de vehicule de infanterie și 300-400 de unități de artilerie, precizează Business Insider.

Majoritatea tancurilor sunt din seria T-72B3 și T-80. Vehiculele de infanterie: BPM-2.

Citiți mai mult pe digi24.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...