(HARTĂ) Valul saharian de căldură care afectează și Moldova a fost supranumit „Lucifer”; Atenționare pentru turiști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa este traversată de un val saharian de căldură, iar temperaturile au atins chiar și 47 de grade Celsius în unele zone. Temperaturi-record sunt înregistrate în Spania, Franța, Gregia, Italia sau Croația, iar România se află sub cod roșu de caniculă. Afectate de căldura sufocantă sunt și Ungaria, Serbia, Albania sau Polonia.

Italienii au supranumit valul de caniculă „Lucifer” și le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case, în special la orele amiezii, când temperaturile ating 45 de grade Celsius la umbră.

În Republica Moldova, toată țara se află sub cod portocaliu de caniculă, meteorologii avertizând că temperaturile se vor situa între 35 şi 39 sau poate chiar 40 de grade.

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor a favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna aceasta, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Meteorologii au însă o veste proastă: valul de caniculă va continua atât în weekend, cât și la începutul săptămânii viitoare.

Atenționare pentru turiști

Totodată, în perioada 4 – 6 august se află sub cod roşu de temperaturi ridicate mai multe zone de pe continentul european, majoritatea fiind şi destinaţii turistice – întreg teritoriul Croaţiei, al Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului şi Ungariei, cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveţiei, centrul şi sud-estul Italiei, precum şi insulele Sicilia şi Sardinia. De asemenea, din cauza caniculei există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri.

Conform Ministerului de Externe de la București, există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri în zone precum sudul şi estul Portugaliei, sudul şi centrul Spaniei şi zona Mallorca, sudul insulei Corsica şi zona mediteraneană a Franţei, insulele Sicilia, Sardinia, sudul şi centrul Italiei, zona de coastă a Croaţiei, centrul Albaniei, zona estică a Ungariei, nordul şi estul Serbiei, Macedonia, sud-estul şi nord-vestul Bulgariei, partea de sud a ţărmului Greciei şi insulele Ciclade, părţi din zona centrala a Ciprului şi centrul şi sud-vestul Turciei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...