Rusia reacționează dur și promite un răspuns „adecvat”: Acțiunile Chișinăului ar putea perturba situația din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Moscova, unde a fost informat despre decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persona non-grata. Mai mult, partea rusă anunță că acțiunile Chișinăului ar putea avea efecte asupra întregii Europe.

Potrivit unei note informative oferite de diplomația rusă, Negruță a fost informat despre reacția Federației Ruse privind acțiunea Chișinăului. Mai exact, partea rusă se arată „surprinsă” de decizia de a-l declara persona non-grata pe Rogozin și își exprimă „protestul” față de această acțiune.

În cadrul reuniunii, a fost subliniat faptul că partea rusă în ultimii ani, în mod constant, „a lucrat pentru a dezvolta relații bune cu Republica Moldova. „Au fost luate măsuri bine-cunoscute privind comerțul și sfera economică, în domeniul migrației, în alte domenii ale cooperării noastre. Totuși, Chișinăul a luat măsuri iresponsabile, care vizează subminarea deliberată a relațiilor bilaterale moldo-ruse”, anunță MAE rus.

Conform părții ruse, în ultimii ani, de pe urma acțiunilor Republicii Moldova au avut de suferit nu doar oficialii ruși, ci și oamenii de rând. „Există impresia că politicienii de la Chișinău încearcă să-şi atribuie un rol lângă ţările care pledează pentru sancţiuni contra Moscovei și participă la isteria creată în jurul Federației Ruse”, se arată în reacția ministerului rus.

În context, autoritățile ruse anunță că Republica Moldova trebuie să se aștepte la un „răspuns adecvat”. Mai mult decât atât, diplomația anunță că acțiunile Chișinăului ar putea perturba „situația din întreaga Europă”, întrucât Chișinăul ar lansa „acțiuni artificiale” care ar perturba procesul reglementării conflictului transnistrean.

Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, astfel, acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării.

Argumentând proiectul de decizie, propus Guvernului, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că este de datoria autorităților de la Chişinău de a răspunde de fiecare dată când cetățenii moldoveni sunt defăimați.

În acelaşi timp, speakerul Andrian Candu a declarat că „Republica Moldova nu va sta în genunchi în faţa nicicărui alt stat, indiferent cât de mare şi puternic este. Moldovenii au demnitatea sa şi au luptat pentru suveranitatea şi integritatea sa. Noi vrem să fim respectaţi. Nu cerem altceva decât un comportament corect”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...