Guvernul Filip a sfidat egalitatea de gen: În noua structură trebuie să fie cel puțin 4 femei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma pentru Egalitate de Gen se arată îngrijorată de faptul că în noua structură a Guvernului sunt doar 2 femei, fapt ce constituie o sfidare a angajamentelor naționale și internaționale de promovare a egalității de gen în procesul decizional.

Membrii PEG au expediat un Apel către Prim-Ministrul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, prin care solicită respectarea cotei de 40 % la formarea Cabinetului de miniștri și a echipelor de conducere a ministerelor, astfel încât în componența acestuia să se regăsească cel puțin 4 femei.

Potrivit Platformei faptul că în Executiv sunt doar 2 femei „reprezintă o încălcare gravă de către Guvern a legislației Republicii Moldova care garantează reprezentarea echitabilă a femeilor și bărbaților în funcții decizionale. Mai mult, acesta este un regres în respectarea angajamentelor internaționale și naționale asumate cu privire la egalitatea de gen”, este menționat în document.

Totodată, membrii PEG sunt de părerea că menținerea acestui ritm de ignorare a dimensiunii de gen și a subreprezentării femeilor în funcțiile de decizie, Guvernul contribuie la perpetuarea unei societăți patriarhale și la excluderea femeilor din procesele decizionale.

Solicitarea PEG este ca în formarea Cabinetului de miniștri să fie un număr echilibrat de femei și bărbați, astfel încât în componența acestuia să se regăsească cel puțin 4 femei.

Apelul integral poate fi accesat AICI.

Menționăm că, din 9 miniștri doar 2 sunt femei. Este vorba de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...