Igor Munteanu: „Ne putem trezi ușor pe lista de sancțiuni a SUA, din cauza acțiunilor lui Igor Dodon”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Camera reprezentanţilor a Statelor Unite a votat în aceasta săptămână un proiect de lege care cere întărirea sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova pentru anexarea Crimeii și implicarea în războiul din estul Ucrainei. Rusia neaga orice implicare și amenință cu represalii, dacă legea va fi adoptată și de Senat, și va fi semnată de preşedintele Donald Trump. În proiectul legislativ american se vorbeşte și despre Moldova, mai exact spus despre regiunea transnistreană, unde continuă să se afle militari ruși, iar fostul ambasador al Chișinăului la Washington, directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că ne putem trezi ușor pe lista de sancțiuni a SUA, din cauza acțiunilor lui Igor Dodon.

„Este foarte interesant că legea susține în secțiunea 252 că Guvernul Federației Ruse se face responsabil de violența continuă din Ucraina de Est și îndeamnă președintele SUA, domnul Trump, să ceară evacuarea trupelor rusești din Georgia, Ucraina și Moldova, să restabilească controlul asupra frontierei teritoriilor secesioniste și să înceteze eforturile de subminare a guvernelor alese popular din aceste țări. Acestea sunt cerințe față de Federația Rusă”, spune Munteanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Interesant, spune fostul Ambasador în SUA, este că un capitol special al Legii S.722 vorbește despre faptul că legislatorii Congresului american cer președintelui american să impună sancțiuni în raport cu persoanele care sunt responsabile de, sau care au participat, prin complicitate, la comiterea de încălcări serioase ale dreptului omului în oricare din teritoriile ocupate cu forța sau altfel, sub controlul Guvernului Federației Ruse, menționându-se în mod expres Transnistria, alături de Crimeea, Donbas, Abhazia și Osetia de Sud.

Citeşte şi: Moldova ar putea fi sancționată de SUA; Prietenia lui Dodon cu Coreea de Nord e de vină

Astfel, acesta declară că dacă vine viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, el poate fi considerat o persoană care a asistat direct și nemijlocit susținerea regimului secesionist, iar noi am putea sancționați din cauza acțiunilor lui Igor Dodon.

„Cel mai interesant este că, prin această legislație, evident sunt stabilite noi sancțiuni față de persoanele care au sponsorizat și sponsorizează mai departe regimurile secesioniste, inclusiv cel din Transnistria. Respectiv, acum, dacă vine viceprim-ministrul Federației Ruse, Rogozin, zilele următoare, el poate fi considerat o persoană care a asistat direct și nemijlocit susținerea regimului secesionist, iar oferindu-i o mână de ajutor prin participarea președintelui Dodon la evenimentul de vineri de la Tighina, sfidăm legislația adoptată acum, pe 25 iulie, de către Congresul Statelor Unite”, mai spune Munteanu.

Odată ce președintele Dodon a anunțat că una din vizitele sale următoare este Iranul, cu siguranță asta ar putea să împingă Republica Moldova pe lista de sancțiuni speciale, mai spune fostul Ambasador.

„Respectiv, odată ce președintele Dodon a anunțat că una din vizitele sale următoare este Iranul, cu siguranță asta ar putea să împingă Republica Moldova pe lista de sancțiuni speciale, plasând țara noastră printre țările care sponsorizează instabilitatea și destabilizarea ordinii internaționale. Dacă luăm în considerare însuși faptul că în luna iunie, sfârșitul lunii iunie, Partidul Socialiștilor, din care a făcut parte și Dodon, a găzduit o delegație nord-coreeană la Chișinău, putem fi siguri de faptul că Republica Moldova ar putea să nimerească printre țările paria, generatoare de instabilitate, cele care încalcă în mod flagrant și sistematic drepturile omului și violența, conform acestei noi legislații americane”, spune directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...