CEC încetează acţiunile pentru desfăşurarea referendumului din 24 septembrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală a încetat pregătirile pentru desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național, stabilit pentru data de 24 septembrie 2017.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei de astăzi, 27 iulie curent, avînd în vedere hotărîrea pronunțată de către Curtea Constituțională privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.105-VIII din 28 martie 2017 privind desfășurarea referendumului republican consultative asupra unor probleme de interes național, stabilit pentru data de 24 septembrie 2017.

În acest context, au fost abrogate toate hotărârile Comisiei Electorale Centrale adoptate în vederea organizării și desfășurării referendumului republican consultativ din 24 septembrie 2017.

Amintim că președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care dispunea organizarea unui referendum la data de 24 septembrie. şeful statului a cerut opinia cetăţenilor cu privire la anularea aşa-numitei „legi a miliardului”, acordarea unor împuterniciri suplimentare preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului, reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71, precum şi modificarea denumirii obiectului de istorie studiat în şcoli în „Istoria Moldovei”. Decretul a fost semnat de Igor Dodon în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media, la Reşedinţa de Stat.

Magistraţii Înaltei Curți au pronunţat astăzi decizia definitivă, menţionând că referendumul din 24 septembrie, decretat de preşedintele ţării nu poate avea loc în condiţiile în care, acesta include şi chestiuni constituţionale, care nu pot fi supuse unor referendumuri consultative.

„Întrebările formulate depăşesc competenţele constituţionale ale preşedintelui şi nu pot fi supuse unui referendum consultativ”, a menţionat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţîru, dând citire deciziei CC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...