Liderii NATO au convenit în luna septembrie crearea unei forţe de reacţie ultra-rapidă având drept scop descurajarea potenţialilor agresori şi liniştirea aliaţilor săi din est, ca răspuns la criza din estul Ucrainei, în care Moscova este acuzată că îi sprijină pe separatiştii proruşi.

La exerciţiul care se va desfăşura timp de 10 zile, având numele de cod Noble Jump, vor participa trupe, tancuri şi alte vehicule din Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Olanda, Polonia, Ungaria şi Statele Unite ale Americii, precum şi Norvegia, care nu este membru al Alianţei.

Noble Jump are loc împreună cu alte exerciţii aeriene şi navale NATO din regiune. Toate aceste exerciţii au drept scop să reafirme angajamentul NATO pentru consolidarea prezenţei sale pe flancul estic.

Circa 6.000 de militari din 13 ţări participă la exerciţiul Saber Strike din acest an condus de SUA în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, care a început luni.

Statele baltice şi-au exprimat în trecut temerile legate de acţiunile Rusiei în Ucraina, notează sursa citată.

„Menţinerea unei prezenţe gata de acţiune în Europa este esenţială pentru a ne linişti aliaţii noştri şi pentru a descuraja adversarii reali şi pe cei potenţiali”, a declarat comandantul Forţelor Aeriene americane Frank Gorenc, într-un comunicat.

NATO desfăşoară de asemenea o operaţiune anuală navală în Marea Baltică, la care participă 49 de nave şi peste 60 de aeronave, precum şi un submarin şi forţe terestre, a precizat Alianţa. În total, 700 de militari din Suedia, Finlanda şi SUA iau parte la acest exerciţiu.