Linkuri accesibilitate

„Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?” (Timpul)


Cum a apărut Uniunea transnistrenilor din Ucraina, ce legături are cu Rada Populară a Basarabiei (D. Soin/Adevărul.md).

Demersul premierului Chiril Gaburici privind demiterea conducătorilor câtorva instituții (PG, BNM și CNPF) ar avea legătură cu discuțiile despre o posibilă resetare a alianței de guvernare, este de părere analistul Ion Tăbârță citat de site-ul postului de radio „Radio Chișinău”. Cornel Ciurea, un alt expert citat de instituţie, consideră că „Domnul Gaburici știe despre o eventuală demitere a lui și vrea să o anticipeze prin a solicita niște lucruri greu de realizat. Deci, Dl Gaburici supralicitează în aceste momente, făcând el primul pas.”

Presa nu ratează nici informaţia că Chiril Gaburici va fi audiat de procurori în dosarul privind falsificarea studiilor sale. RFI România, de exemplu, scrie că premierul „ar putea fi pus sub învinuire pentru fals şi uz de acte false”. „MAI a transmis Procuraturii Generale dosarul în cauză, care conţine materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică şi tehnică a documentelor de studii, documentele de studii în original [...]”, scrie RFI România.

Jurnalistul Pavel Păduraru se întreabă în „Timpul” „Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?”. Articolul conține opiniile principalilor politicieni din Republica Moldova cu privire crearea unei noi coaliții de guvernare. „[...] Deşi realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil”, scrie Păduraru.

Într-un articol al ziarului moscovit „Nezavisimaia Gazeta” se menţionează, între altele, cu privire la Rusia şi situaţia de acum a regiunii transnistrene, că „promisiunile de genul „noi nu vom ceda Transnistria” nu mai sună convingător”. „Transnistrenii nu mai prea cred în promisiunile Moscovei: nu din motiv că aceasta n-ar vrea, ci pentru că nu poate ajuta regiunea unde trăiesc 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse – Rusia nu are frontieră comună cu Transnistria. […]. În situaţia creată, Moscova trebuie să caute alte abordări faţă de Moldova şi căile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă noi vom şovăi, aceste căi vor fi găsite fără noi”, susţine autorul publicaţiei ruse.

Dmitri Ciubașenko se întreabă în publicația de la Chişinău de expresie rusă „Panorama” – „Mâine va fi război?” / „Завтра война?”. Editorialistul notează, printre altele, că „sunt mule forțe cărora le-ar conveni un război cu Transnistria” și că „acestea sunt multe și foarte influente. Un asemenea război pare a fi ireal, dar acum un an și jumătate un război în Ucraina părea de neînchipuit”, notează Ciubașenko.

Portalul „Agora” scrie, cu referire la un articol, publicat în publicația germană „Der Spiegel” că „Transnistria este o ameninţare a unui nou război în Europa”. În articol se menționează despre unitatea Kievului și Chișinăului în ce privește blocarea militarilor ruși, iar „Moscova planifică desfășurarea unui „pod aerian”.

Fost ofițer al serviciilor secrete transnistrene, Dmitri Soin, care se poziționează în opoziție față de regimul de la Tiraspol, a acordat un interviu pentru „Adevărul Moldova” în care povestește despre „dedesubturile Radei Populare a Basarabiei”. Soin explică cum a apărut Uniunea transnistrenilor din Ucraina, ce legături are cu Rada Populară a Basarabiei şi vorbește despre un pericol „iminent” al unui război în Transnistria.

XS
SM
MD
LG