Detalii secrete din culisele „fabricii de postaci”; Cât câştigă un „trol” rus şi ce trebuie să facă în fiecare zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În fiecare zi, sute de mesaje care încearcă să discrediteze opoziţia preşedintelui rus Vladimir Putin ajung pe internet, fie că este vorba despre postări pe blog-uri sau de update-uri pe reţelele de socializare. În Rusia există aşa-numitele „fabrici de troli” sau postaci, oameni plătiţi pentru a avea o astfel de activitate online. Aflaţi, mai jos, culisele acestei afaceri de la Lyudmila Savchuk şi Marat Burkkhard, doi foşti „troli” care obişnuiau să facă propagandă pentru Kremlin.

Când a auzit de asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, Lyudmila Savchuk spune că a rămas şocată şi s-a întristat. „Am simţit gloanţele între propriii mei umeri”, spune ea, amintindu-şi cum a fost ucis criticul Kremlinului în luna februarie în apropiere de Piaţa Roşie.

Cu toate acestea, la câteva ore de la moartea lui Nemţov, Savchuk şi colegii ei intrau pe internet pentru a spune numai lucruri de rău în legătură cu fostul lider al opoziţiei, susţinând că acesta a fost ucis de propriii lui prieteni, nu de un asasin al guvernului, aşa cum suspectau mulţi, scrie The Telegraph.

„Eram atât ne supărată că aproape m-am dat de gol”, spune femeia. „Dar eram 007. Îmi îndeplineam sarcina”, adaugă ea. Savchuk lucra pentru maşina de propagandă, dar în acelaşi timp era spion şi strângea dovezi împotriva ei.

Tânara spune că timp de două luni a lucrat pe un post de „operator de internet” într-o „fabrică de troli” tăinuită, numită Internet Research, aflată într-o clădire de patru etaje de pe o stradă lăturalnică din St. Petersburg.

Savchuk trebuia să petreacă 12 ore pe zi ridicând în slăvi Kremlinul pe reţele de socializare, pe blog-uri şi în secţiunile de comentarii din media online. Sarcina unui „trol” era aceea de a ataca orice oponent al autorităţilor ruse, fie că era vorba despre disidenţi politici, ucrainieni pro-europeni sau chiar Barack Obama. „Trebuia să spunem că Putin este un tip de treabă şi o figură importantă, că oponenţii Rusiei erau răi şi că Obama era un idiot”, îmi aminteşte femeia.

În tot acest timp, Savchuk copia însă documente şi făcea înregistrări video clandestine legate de „fabrică”, adunând dovezi. Ea a fost concediată în luna martie, după ce a scurs informaţii despre Internet Research într-un ziar local. Acum luptă public împotriva firmei, care se crede că ar fi condusă de un om de afaceri cu legături la Kremlin.

„Vreau să o închid. Aceşti oameni folosesc propaganda pentru a distruge obiectivitatea şi pentru a-i face pe oameni să pună la îndoială motivele oricărui protest civil. Cel mai grav lucru este că fac acestea pretinzând că am fi noi, cetăţenii Rusiei”, explică tânăra.

În încercarea de a scoate la lumină practicile firmei Internet Research, Savchuk a dat-o în judecată pe baza condiţiilor de muncă de acolo. Ea nu a semnat niciun contract cât a fost angajată şi a primit banii în numerar.

Femeia a lucrat la departamentul de Proiecte Speciale folosind platforma de blogging LiveJournal. Ea posta pe mai multe blog-uri, pretinzând să fie „o prezicătoare, un soldat, un bărbat ucrainean”, presărând printre postările legate de viaţa de zi cu zi chestiuni legate de politică.

La interviul de angajare, Savchuk a pretins că este o caznică fără păreri politice concrete. Ea şi-a curăţat paginile de pe reţelele de socializare înainte de a merge la interviu şi şi-a înlocuit şi postările legate de campaniile ei ca eco-activst cu reţete de mâncare. Totul pentru că angajatorii au cerut să îi vadă profilul de Facebook şi Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Tânăra spune că a fost pusă să semneze un contact de confidenţialitate. „Mi s-a spus din prima zi că lucrăm pentru binele Ţării Mamă, că susţineam autorităţilor”, explică ea.

La „fabrica de troli” angajaţii lucrează două zile, după care au alte două zile libere. Există o armată de bloggeri care fac mii de postări pe săptămână. Se crede că în total ar fi vorba despre câteva sute de indivizi care lucrează astfel.

Primul lucru pe care îl fac atunci când ajung la muncă este să îşi deschisă serverul proxy şi să îşi ascundă adresa IP. Operatorii primesc apoi „sarcini tehnice” care sunt, de fapt, descrierile unor teme pe care ar trebui să le abordeze pe blogurile lor şi în comentarii, dar şi cuvinte cheie pe care trebuie să le includă în acestea.

Ei sunt bine controlaţi, mail-urile le sunt verificate, iar totul era monitorizat cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Lyudmila Savchuk nu este singurul „trol” care a făcut publice detalii despre aceste operaţiuni. Marat Burkkhard, în vârstă de 40 de ani, este un alt fost angajat al „fabricii de troli”. „America şi Obama era o temă de top pe care scriam în fiecare zi”, îşi aminteşte el.

Un alt subiect pe care îl aborda era situaţia din Uctaina. Burkkhard scria şi despre preşedintele sirian Bashar al-Assad, care era lăudat ca fiind „un prieten al Rusiei”, despre principalul tanc de luptă al armatei ruseşti şi despre YotaPhone, un rival local pentru smartphone-iurile străine.

Bărbatul lucra la un departament care se axa pe forumurile online unde trebuia să scrie 135 de comentari pro-guvern pe tură pentru a-şi câştiga salariul. El a lucrat ca „trol” timp de două luni pentru că avea nevoie de bani. Salariul său era de 45.000 de ruble pe lună, echivalentul a circa 800 de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...