Modul în care PD-PSRM a acceptat „toate recomandările Comisiei de la Veneţia” i-a dezamăgit chiar şi pe cei care au participat la dezbateri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii Partidului Democrat, inclusiv vicepreşedintele PDM Andrian Candu, insistă a spune că „toate recomandările Comisiei de la Veneţia” în privinţa modificării sistemului electoral „au fost luate în calcul” în proiectul de lege care va fi propus spre adoptare în lectura a doua în următoarele zile. Practica însă arată că PD operează cu jumătăţi de măsură, acceptând selectiv recomandările Comisiei de la Veneţia. Cel puţin asta s-a întâmplat în cazul recomandării privind micşorarea pragului electoral pentru accederea formaţiunilor în Parlament.

Jumătăţile de măsură ale Partidului Democrat au fost scoase la iveală chiar de deputatul democrat Sergiu Sîrbu în cadrul şedinţei lărgite de astăzi a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, organizate cu participarea reprezentanţilor formaţiunilor politice extraparlamentare şi a experţilor, care au participat şi anterior la dezbaterea acestui subiect.

„Articolul 89. Comisia de la Veneţia a venit cu o recomandare să examinăm posibilitatea diminuării pragurilor electorale. Noi astăzi avem pentru un partid 6%, noi avem pentru un bloc cu două partide – 9%, pentru un bloc cu trei partide – 11%. Astfel, noi acceptăm să limităm aceste praguri. Lăsăm doar două praguri: pentru partid – 6% şi am acceptat să micşorăm pragurile pentru blocurile electorale. Deci, pentru blocurile electorale indiferent de partide, am acceptat cifra de 8%. Deci, vor fi doar două praguri: 6% şi 8%”, a declarat Sîrbu pretinzând că recomandarea Comisiei de la Veneţia a fost acceptată.

Acest lucru a nemulţumit mai mulţi reprezentanţi ai partidelor extrapralamentare, prezenţi la discuţii. Astfel, preşedintele Partidului Naţional Liberal din Moldova, Vitalia Pavlicenco, a acuzat Partidul Democrat că „este o concesie proastă făcută socialiştilor care nu vor nicidecum să coboare pragul şi care, aşa se zvoneşte, au spus că nu va promulga Dodon dacă va fi coborât pragul”.

„Pragul de şase la sută este prost şi el a fost ridicat tot de guvernările pretins proeuropene. Deci, eu cred că era echitabil ca să-l coborâţi măcar la 3-4% şi să nu-l lăsaţi cu 6%, iar coborârea pragului de la 9 la 8 pentru două partide şi anularea numărului de partide care pot forma un bloc, este o concesie care este minimă şi nici nu se vede. Este formală şi de ochii lumii”, a menţionat Pavlicenco.

La fel, reprezentantul Partidului Social-Democrat din Moldova Sergiu Corobceanu a menţionat că „pragul electoral trebuie să fie un lucru care să încurajeze competiţia electorală şi nu un lucru care să impună unele partide politice să treacă la anumite şmecherii”. Totodată, acesta a invitat membrii Comisiei juridice să participe la „un simplu exerciţiu matematic”.

„Aţi indicat în lege că în circumscripţie vor fi în mediu 55-60 de mii de alegători. Istoria ne arată că în alegeri participă 50-55 la sută. Asta înseamnă că vor vota undeva 30 de mii de alegători. În cazul în care participă zece candidaţi, viitorul deputat va avea 3-4-5 mii de voturi, şi dacă mai ajungem să fie tras şi la sorţi, atunci avem un deputat cu cinci mii de voturi şi avem un partid cu 65-70 de mii de voturi care nu va avea cel puţin un reprezentant în Parlament. Este o echitate sau nu există o echitate? Eu totuşi, vă invit ca până în şedinţa în plen să mai faceţi nişte calcule şi să revenim şi la acele discuţii pe care le-am mai avut ca, câtuşi de puţin, să balansăm toate aceste cifre şi criterii de atribuire a unui mandat”, a îndemnat Corobceanu.

Deputatul socialist Vasile Bolea nu s-a lăsat însă înduplecat de argumentele enunţate. Acesta a făcut trimitere la faptul că în ultimii 20 de ani, toate parlamentele au fost alese în baza pragului electoral de 6%. „Şi eu cred că este un prag rezonabil în baza căruia este şi reprezentativitate dintr-un punct de vedere, şi acum, mergând inclusiv pe uninominal, unde pentru candidaţi nu există prag electoral – este echitabil”, a spus Bolea.

Mai mult chiar. Socialistul a spus că „există ţări unde pragul electoral este de 10%, 11% şi 15%”. „Eu cred că pragul de 6% este unul rezonabil pentru Republica Moldova pe care îl avem în ultimii ani de zile”, a mai spus Bolea, iar preşedintele Comisiei juridice, democrata Raisa Apolschi a adăugat: „Avem unde creşte. Merci!”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...