Poroșenko a promulgat legile care interzic tranzitarea Ucrainei de către militarii ruși din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a promulgat luni legea cu privire la denunțarea Acordului privind tranzitul prin teritoriul Ucrainei a forţelor militare rusești, temporar staţionate pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, așa-zisele forțe de menținere a păcii rusești din Transnistria nu vor mai putea tranzita teritoriul ucrainean.

Ucraina a denunţat cele cinci acorduri cu Rusia care prevedeau inclusiv transportarea de echipamente militare şi alte bunuri necesare trupelor ruseşti dislocate în Transnistria.

De menționat că, după adoptarea celor cinci acorduri de către Rada Supremă de la Kiev Moscova declara că aceste acțiuni „subminează relațiile militare și destabilizează situația din regiunea transnistreană”.

„Acest denunț al Ucrainei subminează relațiile militare cu Rusia, pe care deja nu le are, dar este o tactică de declanșarea a unui alt conflict, pe care puțini îl pot înțelege. Cum să ajungă pacificatorii ruși în Transnistria, acolo unde oamenii nu au nici arme și nici muniții pentru a se apăra?”, spunea prim-vicepreședintele Comitetului pentru relații internaționale a Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov, citat de RIA Novosti.

Adoptarea acestor legi vine în contextul în care „unitățile militare ruse luptă în estul Ucrainei de partea separatiștilor”.

Oficial, în zona transnistreană se află în jur de 1.500 de militari ruși, care acționează ca „forțe de menținere a păcii”. Neoficial, presa ucraineană relata că ar fi vorba despre cel puțin 3-5 mii de astfel de militari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...