S-ar fi întâmplat în perioada în care CCA a monitorizat cum mass-media reflectă campania electorală pentru alegerile locale. Se încearcă a fi cenzurată libertatea de exprimare şi politica editorială a postului, întrucât ne-am făcut datoria şi am informat publicul despre acţiunile dubioase ale funcţionarilor publici, se arată într-un demers al Jurnal TV, adresat CCA-ului. 

În perioada 18-27 mai, CCA a monitorizat mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv principalul buletin de ştiri al postului de televiziune Jurnal TV. Ulterior, a întocmit un raport în baza căruia membrii Consiliului au decis să sancţioneze Jurnal TV pentru faptul că ar fi reflectat unii candidaţi electorali într-o manieră accentuat negativă.

Unul dintre exemplele prezentate a fost ştirea realizată în baza unei investigaţii a "Ziarului de Gardă", despre rudele demnitarilor angajate în cadrul întreprinderii de stat MoldATSA. Doi dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului s-au opus însă deciziei.

„Eu vreau să înţeleg: Jurnal TV-ul pentru ce este sancţionat? Pentru faptul că au prezentat într-o conotaţie negativă? Eu n-o să fiu de acord cu această decizie a dumneavoastră”, a spus Olga Guţuţui.

„Discutăm despre conotaţia negativă a unor subiecte în cadrul buletinelor informativ-analitice. Poziţia mea a fost că nu este derogare. În viziunea mea, aţi informat echidistant”, a menţionat Nicolae Damaschin 

Deşi CCA a monitorizat doar buletinele de ştiri a căror difuzare este reglementată de alineatul 4 al articolului 7 din Codul Audiovizualului, membrii structurii au invocat o încălcare ce se referă la prevederile unui alt alineat. Legalitatea sancţiunii este pusă la îndoială de către administraţia Jurnal TV, care a expediat un demers CCA-ului.

„Calificaţi aceste presupuse abateri sub prevederile articolului 7 alineatul 2 din Codul audiovizualului, care stabileşte că, acordând timpi de antenă unui partid pentru propagarea poziţiilor acestora, radiodifuzorul trebuie să ofere în cadrul aceluiaşi gen de programe şi la aceeaşi oră, timpi de antenă altor partide politice. Aţi monitorizat însă doar principalul buletin informativ, a cărui difuzare este reglementată de alineatul 4 al articolului 7. (...) Totodată, atragem atenţia că în buletinele de ştiri nu se acordă timpi de antenă, ci se reflectă evenimentele curente, iar concurenţii electorali şi partidele politice sunt reflectate în măsura în care creează sau sunt parte la anumite evenimente curente”, se arată în demersul expediat de Jurnal TV Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care mai precizează că sancţiunea are tentă de cenzură. 

„Vă somăm să nu decădeţi la nivelul obscen de a ne sancţiona cu orice preţ pentru faptul că am informat publicul despre realităţile societăţii noastre, chiar dacă aceste realităţi şochează. Noi nu putem ascunde adevărul, deşi asta nu convine celor pe care-i deconspiră. (...) Încercările unor instituţii de stat, inclusiv a CCA-ului, de a cenzura informaţiile puse pe post de Jurnal TV, precum şi tentativele de implicare în politica editorială a postului, vor fi imediat aduse la cunoştinţa autorităţilor competente, precum şi a misiunilor diplomatice”, se mai spune în demers.