Militarii şi voluntarii ucraineni angajaţi în luptele din estul ţării se confruntă cu o forţă totală de 42.500 de oameni, compusă în principal din rebeli şi soldaţi ai forţelor regulate ale armatei ruse, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, în timpul unei reuniuni a Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO.

Dintre aceştia, rebelii reprezintă 33.000 de persoane, a precizat ministrul, lăsând să se înţeleagă că numărul forţelor regulate ruse se apropie de 10.000 de persoane, notează agerpres.ro.

Forţele care se opun trupelor guvernamentale în estul Ucrainei au la dispoziţie 556 de tancuri şi numeroase piese de artilerie, a indicat Stepan Poltorak. „Un astfel de număr de arme este suficient pentru a înarma un stat european mediu”, a conchis ministrul, precizând că Rusia este „principalul organizator şi sponsor al conflictului” din estul Ucrainei.

În pofida multiplicării probelor privind participarea soldaţilor ruşi, Moscova dezminte orice implicare în conflictul care s-a soldat deja cu peste 6400 de morţi din aprilie 2014 şi până acum.

Potrivit Organizaţiei pentru Securitatea şi Cooperare în Europa, doi ruşi capturaţi la 16 mai au recunoscut că sunt soldaţi activi într-o misiune de recunoaştere.