Chișinăul acceptă introducerea numerelor de înmatriculare neutre pentru mașinile din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru a facilita procesul de înmatriculare a automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană, autorităţile de la Chişinău susţin că proprietarii ar putea beneficia de o procedură simplificată de înmatriculare, dar și scutiri la plata accizelor.

Admiterea vehiculelor rutiere din regiunea transnistreană prin punctele de trecere a frontierei de stat, precum și deschiderea circulației pe podul din apropierea localității Gura Bîcului au fost principalele subiecte puse în discuţie în cadrul unei ședințe a Grupurilor de lucru sectoriale pentru transport auto din Chișinău și Tiraspol, ce a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Chișinău.

Potrivit lui Sergiui Bucataru, viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor şi conducător al Grupului de experți de la Chișinău, pentru admiterea în circulația internațională, vehiculele rutiere din regiunea transnistreană urmează să fie înregistrate în cadrul subdiviziunilor întreprinderii de stat CRIS „Registru”.

Potrivit MTID, pentru a facilita procesul de înmatriculare, cetățenii din stânga Nistrului, urmează să beneficieze de o procedură simplificată de înmatriculare, inclusiv va fi examinată și posibilitatea acordării unor scutiri la plata accizelor.

Totodată, partea moldovenească a menționat că în perspectivă accizele de import a vehiculelor din regiunea transnistreană urmează a fi armonizate cu accizele existente din Republica Moldova.

Partea transnistreană a insistat ca inspecția fizică a vehiculelor să fie efectuată de către experții de la Tiraspol sau reprezentați acreditați ai țărilor garante. Propunerea nu a fost acceptată de reprezentanții Chișinăului, care au menționat că inspecția fizică a vehiculelor este una dintre etapele de înmatriculare si urmează a fi efectuată de către reprezentanții Î.S. CRIS „Registru”.

Aceștia a atras atenția asupra faptului că în conformitate cu prevederile Convenției asupra circulației rutiere de la Viena, orice parte contractantă care eliberează certificatele de circulație pentru autovehicule, poartă răspundere pentru acestea în momentul când ele se află în trafic internaţional.

Totodată, în cazul formei numerelor de înmatriculare delegația Chișinăului a transmis un mesaj clar că, acceptă introducerea unor numere de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiunea transnistreană, conform modelului agreat anterior, inclusiv a admis posibilitatea ca acestea să fie confecționate la Tiraspol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...