Boțan: Dacă UE va oferi suport financiar Moldovei, iar sistemul electoral va fi schimbat, vor urma repercusiuni serioase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană ar putea oferi sprijin financiar Republicii Moldova chiar și în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor schimba sistemul mixt, susține analistul politic Igor Boțan.

În opinia lui Boțan, Bruxelles-ul ar putea acționa astfel de „dragul menținerii stabilității”, însă acest lucru va avea repercusiuni serioase pe viitor.

Potrivit analistului politic, acest sistem va avantaja exclusiv Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

„Calculul PD este că, dacă tot nu poate evita implementarea reformelor condiționate de suportul financiar al partenerilor de dezvoltare, atunci măcar să schimbe regulile de alegere a Parlamentului, astfel încât să poată folosi nestingherit tot arsenalul de mijloace financiare, mediatice și administrative pentru a-și asigura un scor cât mai bun. Evident, asta înțeleg structurile europene, mai ales Comisia de la Veneția, care spune că nu e recomandabil să se procedeze așa. În cazul domnului Dodon situația e diferită. Partidul Socialiștilor, pe care îl controlează, a devenit unul dominant, iar teoria spune că partidele mari, dar mai ales cele dominante sunt beneficiarii exclusivi ai aplicării sistemelor electorale majoritare. Din aceste considerente nu văd de ce domnii Plahotniuc și Dodon ar accepta să renunțe la ceea ce le este absolut necesar primului și extrem de convenabil celui de al doilea. În privința reacției UE la schimbarea sistemului electoral, cred că ea va fi similară celei din cazul Cioloș. De dragul menținerii stabilității, suportul financiar va fi totuși oferit Republicii Moldova. Dar acest lucru va avea repercusiuni serioase pe viitor”, a declarat Igor Boțan în cadrul unui interviu pentru Revista 22.

El spune că Republica Moldova este tratată cu o anumită indulgență de către structurile UE din cauza situației geopolitice.

„În acest context, chiar dacă autoritățile moldovene comit grave abateri de la propriile angajamente, oricum, UE caută să-și onoreze promisiunile privind suportul financiar pentru Republica Moldova. Singura modalitate la care poate recurge pentru a nu descuraja și pierde clientul, potențial furnizor de instabilitate și bătăi de cap suplimentare pentru UE, este să condiționeze suplimentar acordarea ajutorului financiar promis. Evident, asta stârnește emoții și interpretări la Chișinău și e clar de ce. Procentajul susținătorilor integrării europene a scăzut de la 70-75% la numai 40-45% după ce la guvernare au venit formațiunile care au pretins că promovează integrarea europeană. De aici își trage seva și crește ca pe drojdii Partidul Socialiștilor (PS) al președintelui Igor Dodon, care promovează agendă eurasiatică, contrară celei europene și care este susținută într-o proporție mai mare de către cetățeni. Așadar, reiese că UE a oferit și intenționează să ofere și în continuare suport financiar masiv în detrimentul propriu”, a mai punctat analistul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...